Roeping

oel jij je aangetrokken om Jezus’ leerling te zijn in het voetspoor van Dominicus? Je kunt daar op verschillende manieren vorm aan geven.

Om te beginnen: blijf op de hoogte via de nieuwsbrief. En als je wilt weten welke mensen zoal deel uitmaken van de dominicaanse familie, grasduin dan eens in de rubriek ‘mensen‘, op deze website.

Broeder worden

René Dinklo o.p.

In 2013 was de Nederlandse broedertak van de dominicanen gemiddeld de oudste ter wereld. Nieuwelingen waren er niet.

Op 13 maart 2013 – dezelfde dag dat paus Franciscus werd gekozen – kozen de Nederlandse dominicanen hun jongste broeder, René Dinklo, tot hun overste. Sindsdien zijn er acht jongere mannen ingetreden en zijn er gesprekken gaande met verschillende andere kandidaten.

Als je belangstelling hebt om dominicaan te worden, neem dan contact op met provinciaal René Dinklo o.p. per e-mail.

Lees hier een interview met Stefan Mangnus: ‘Sex, money, power’ (2015)

Kijk hier de documentaire ‘De nieuwe dominicanen’ (2016) 

Maak kennis met Michael-Dominique Magielse, in dit gesprek met Mieke van der Weij in ‘Met het Oog op Morgen, Pasen 2018. 

Loop digitaal mee met de broeders die in augustus 2018 te voet naar Rotterdam gingen: ‘Pelgrimstocht’.

Lees het verhaal van Richard Steenvoorde: ‘Ik verzette me tegen mijn roeping’

Zuster worden

Holkje van der Veer is de bekendste dominicanes van ons land, zij hoort bij de congregatie van Neerbosch.

Er zijn verschillende congregaties van zusters in Nederland. Hier vindt je een overzicht.

Momenteel onderzoekt een aantal vrouwen of zij willen kiezen voor een nieuwe toekomst als dominicanes. Eind 2019 begonnen voor het eerst in 22 jaar twee vrouwen aan hun noviciaat. Je kunt contact opnemen met de dominicanessen van Neerbosch.

In 2014 vestigden zich in Sittard zusters van de sterk groeiende Amerikaanse congregatie uit Nashville, Tennessee. Klik hier voor hun website.

Lekendominicaan worden

Theoloog Erik Borgman is de bekendste lekendominicaan van ons land.

De Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, ook wel lekendominicanen genoemd, bestaat uit zo’n zestig vrouwen en mannen van allerlei leeftijden en op allerlei plaatsen in Nederland, die de religieuze inspiratie in hun alledaagse leven verwerkelijken.

Je kunt je hier oriënteren op geschiedenis en activiteiten van de lekendominicanen.

Klik hier voor informatie over het lidmaatschap.

Laat je inspireren!

Maar je hoeft natuurlijk geen lid van de Orde te worden om je te laten inspireren. De Orde bestaat immers om het evangelie te verkondigen: het goede nieuws dat God liefde is en onder ons is komen wonen.

RichardFinn-omslag Dominicus Ontmoeten Dit fragment komt uit een interview met theoloog en lekendominicaan Erik Borgman in het boek 'Leven met Dominicus', door Arjan Broers
Handzame geschiedenis van de Orde, te bestellen via het provincialaat (€ 4 plus verzendkosten). Biografie van Dominicus, stichter van de Orde. Uitgave Adveniat / Halewijn. Zeven kenmerken van dominicaanse spiritualiteit. Te bestellen via het provincialaat (€ 4 plus verzendkosten).

‘Geef het door’ is een digitaal doorgeefboek met portretten van acht mensen uit de dominicaanse familie. Klik om er kennis mee te maken.