Roeping

oel jij je aangetrokken om Jezus’ leerling te zijn in het voetspoor van Dominicus? De dominicaanse familie kent kloosterlingen – broeders en zusters – en lekendominicanen.

De Orde der Predikers bestaat al meer dan 800 jaar en blijft voortdurend in ontwikkeling. Wil je kennismaken met leden van de dominicaanse familie en hun verhalen? Neus dan eens in onze rubriek ‘Mensen’.

Broeder worden

Bekijk hierboven een klein portret dat RTLZ van de broeders in Rotterdam maakte.

Dominicanen leiden geen verstilde kloosterlevens, maar combineren een leven van gebed met verkondiging in allerlei vormen: onderwijs, onderzoek, pastoraal werk, begeleiding. Maar de Orde heeft ook altijd kunstenaars gehad en broeders die vooral praktisch aan de slag gaan.

De broeders in Nederland zijn daarnaast ook intensief bezig met de afbouw van wat was en de opbouw van onze missie in deze tijd. Dat trekt af en toe aandacht van media. Lees hier het verhaal van Stefan Ansinger in het Katholiek Nieuwsblad en van Stefan en zijn familie in diezelfde krant, van Augustinus Aerssens in het Algemeen Dagblad en bij RTL Nieuws, van Richard Steenvoorde in het Katholiek Nieuwsblad.

Michael-Dominique Magielse kun je beter leren kennen in een radiogesprek met Elsbeth Gruteke. Stefan Mangnus schreef een getuigenis bij zijn priesterwijding.

0111

Als je belangstelling hebt om dominicaan te worden, neem dan contact op met broeder Michael-Dominique Magielse o.p. per e-mail.

20200808_Rotterdam_Wijding_WEB28_©RamonMangold

michael-dominique magielse o.p.

Zuster worden

Er zijn verschillende congregaties van zusters in Nederland. Hier vindt je een overzicht.

In 2020 deden voor het eerst in 23 jaar twee Nederlandse vrouwen professie als dominicanes. Maak hier kennis met zr. Marga Zwiggelaar en zr. Catharina Al. Je kunt contact opnemen met de dominicanessen van Neerbosch.

In 2014 vestigden zich in Sittard zusters van de Amerikaanse congregatie uit Nashville, Tennessee. Klik hier voor hun website. Lees hier een portret van zuster Agnes in het Nederlands Dagblad en van zuster Theresa Anne in Klooster Magazine.

0106

Lekendominicaan worden

De Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, ook wel lekendominicanen genoemd, bestaat uit zo’n zestig vrouwen en mannen van allerlei leeftijden en op allerlei plaatsen in Nederland, die de religieuze inspiratie in hun alledaagse leven verwerkelijken.

Bekende lekendominicanen zijn de theologen Erik Borgman en Stephan van Erp (die lid is in België, waar hij woont en werkt). In de rubriek ‘Mensen’ staan portretten van tal van andere lekendominicanen. Je kunt hun stemmen ook horen in veel van de radiominiaturen die we sinds enkele jaren maken met KRO/NCRV-radio.

Lees hier een portrettenreeks die we op onze site plaatsten:

Zuster Angela, onderwijzeres
Broeder Kees, patiënt
Zuster Ineke, gevangenispastor
Broeder Gerard, baanzoekend
Zuster Jacqueline, onderwijsbegeleider
Broeder Roy, pastor in de psychiatrie
Zuster Anneke, emeritus pastor in rouw
Broeder Herman, bezoeker van gevangenen (3)
Zuster Wilma, manager Zorg en Welzijn
Zuster Marianne, professioneel buitenbeentje

Klik op www.lekendominicanen.nl en hier voor informatie over het lidmaatschap.

0109

Laat je inspireren!

Maar je hoeft geen lid van de Orde te worden om je te laten inspireren. Het gaat immers om de verkondiging van het evangelie: het goede nieuws dat God liefde is en onder ons is komen wonen.

RichardFinn-omslag Dominicus Ontmoeten Dit fragment komt uit een interview met theoloog en lekendominicaan Erik Borgman in het boek 'Leven met Dominicus', door Arjan Broers
Handzame geschiedenis van de Orde, te bestellen via het provincialaat (€ 4 plus verzendkosten). Biografie van Dominicus, stichter van de Orde. Uitgave Adveniat / Halewijn. Zeven kenmerken van dominicaanse spiritualiteit. Te bestellen via het provincialaat (€ 4 plus verzendkosten).