Liveblog pelgrimstocht

Nacht | Terugblik op de laatste dag

Datum: 18 augustus 2018

Terwijl iedereen al in bed lag of met de voeten hoog, legde Marnix Meulmeester de laatste hand aan dit afsluitende verslag van de laatste dag van onze pelgrimage. Dank allemaal voor het meeleven deze week! Als u wilt reageren kan dat via info@dominicanen.nl.

Nog meer? Zie ook De pelgrimstocht in de media

Ontwerp zonder titel (5)

16.00u | Vesper

Datum: 18 augustus 2018

We hebben deze week gebeden en gevierd in kerken in Nijmegen, Winssen, Druten, Tiel, Wijk bij Duurstede, Werkhoven, Utrecht,  Montfoort, Haastrecht en Gouda. En nu in de monumentale Steigerkerk. Het naoorlogse gebouw is een verbeelding van de veerkracht van Rotterdam na het bombardement van 1940. De leegte ervan is te zien achter het altaar, de stad in brand is verbeeld in de prachtige glas in lood-muur aan de achterkant.

Hier hebben we God dank gezegd en alle mensen die we deze week ontmoetten, die ons hielpen met eten, onderdak, die ons hun gebedsintenties toevertrouwden en op allerlei manieren met ons in gesprek gingen. We kregen als cadeau een olijfboom van de parochie in Langenboom in Noord-Brabant, ooit door dominicanen gesticht. Daags na onze thuiskomst vieren zij hun eeuwfeest, met medebroeder Gerard Braks, die daar geboortig is. De collecte is daarbij bestemd voor onze missie, die we nu gaan ontdekken.

Daarna dronken we een glas. Het was een onvergetelijk begin van een nieuw begin van dominicanen onderweg. (Foto’s: Ramon Mangold)

0111

Ontwerp zonder titel (5)

15.30u | Aankomst

Datum: 18 augustus 2018

Wat een indrukwekkende laatste dag: langzaam de drukte in lopen, de Nieuwe Maas zien met de skyline van Rotterdam; de stad inlopen, langs stiltecafé AdemInn (waar de broeders een mok kregen voor hun nieuwe uitzet ;-)), de drukte van markt en de Markthal op zaterdagmiddag. En dan met klokgelui onthaald worden op het Steiger, door parochianen, medebroeders en -zusters uit het hele land, familieleden, vrienden. Het was thuiskomen.

0113

Ontwerp zonder titel (5)

13.30u | Stadsgrens van Rotterdam!

We zijn warm ontvangen aan de stadsgrens van Rotterdam. Met een groep van zeker 30 mensen maken we de laatste 7,7 km naar de Steigerkerk af. Wie wil en kan: kom naar ons toe en vier mee om 16u!

20180818_Rotterdam_Wandeltocht_50_©RamonMangold
Ontwerp zonder titel (5)

09.00 uur | Gedachte van de dag

Datum: 18 augustus 2018

Broeder Thomas Volkers vertelt over de gedachte die de broeders de laatste dag van de pelgrimstocht meenemen met het thema: ‘Fireproof’.

Ontwerp zonder titel (5)
Ontwerp zonder titel (5)

08.30 uur | Ochtendgebed in de Heilige Joseph Kerk in Gouda

Foto 18 aug - LR - 1

Broeder Michael-Dominique en broeder Richard

Ontwerp zonder titel (5)

08.00 uur | Op weg naar een stad met dominicaanse geschiedenis

Datum: 18 augustus 2018

Vandaag lopen we de laatste etappe naar en door Rotterdam. We zijn bepaald niet de eerste dominicanen in deze stad, in de veertiende en misschien al de dertiende eeuw kwamen hier al broeders. Ook woonden en werkten er tot een paar jaar geleden zusters dominicanessen van Voorschoten. Lees het artikel: Er wonen al eeuwen dominicanen in Rotterdam.

Als je zin en tijd hebt: kom vanmiddag om 16.00u in de Dominicuskerk (bekend als het Steiger, Hang in Rotterdam) de vespers met ons vieren.

Rond 13:30 uur komen we aan over de ‘s-Gravenweg op de grens van Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Dit is achter de McDonalds bij Metrostation Capelse Brug. Op deze plaats sluiten zich lokale leden van de dominicaanse familie aan voor de tocht door Rotterdam. Vanaf de naamplaats Rotterdam lopen we over de ’s-Gravenweg, via Kralingse Zoom, Roeivereniging Nautilus, Maasboulevard, Oostplein, Hoogstraat (langs stiltecafé AdemInn) naar het Steiger. Afstand: 7,6 km.

Ontwerp zonder titel (5)

22.30 uur | Terugblik op dag 5/6

Datum: 17 augustus 2018

Het eind is nu wel echt in zicht… Onze dag bracht ons van Montfoort naar Gouda, met een tussenstop in Haastrecht voor de lunch. In totaal hebben we zo’n 24 kilometer afgelegd. Een dag met mooie interviews, fijne bezoeken en (wederom) speciale plekken!

Ontwerp zonder titel (5)

20.00 uur | Ontmoeting met de parochie

Datum: 17 augustus 2018

Bijna elke dag spreken broeders ’s avonds nog met parochianen en andere belangstellenden over de tocht, de dominicanen en over wat hen bezielt. Vermoeiend, na een lange dag, maar zeer de moeite waard! De gastvrijheid en de belangstelling die ze ontmoeten houden hen aan de gang.

Foto 17 aug - 30

Broeder Augustinus spreekt in de Heilige Joseph Kerk in Gouda

Ontwerp zonder titel (5)

19.30 uur | Vespers in Gouda

Datum: 17 augustus 2018

Vanavond hadden we de vespers in de Heilige Eymard Sint Josephkerk te Gouda. Wat bijzonder om elke dag in zulke verschillende kerken te bidden!

0105

Ontwerp zonder titel (5)

15.50 uur | Aankomst Gouda!

Datum: 17 augustus 2018

Vanaf de broeders passionisten in Haastrecht was het nog ongeveer zo’n 8 kilometer lopen naar Gouda, maar iets voor vier uur zijn we aangekomen bij de Heilige Eymard Sint Josephkerk! Hier hebben we weer even wat vrije tijd en verzorgen we zelf iets te eten voor de avond. Een kleine sfeerimpressie van de middag:

0105

Ontwerp zonder titel (5)

14.00 uur | Terugblik op de wandeltocht vanmorgen, de lunch en de eucharistie

Datum: 17 augustus 2018

Een prachtige dag! Onze tocht van Montfoort naar Haastrecht was zonnig, dat is wel terug te zien op de foto’s. Rond 12.30 uur werden we welkom geheten in d’Oude Refter te Haastrecht, het huis van de broeders passionisten. Daarna volgde een lunch met pannenkoeken, krentenbollen en sandwiches, klaargemaakt door de lekendominicanen van de Rijnmond. Vooral de pannenkoeken vielen in de smaak!

Er volgde een eucharistie, geleid door René Dinklo en broeder Richard.

0108

Ontwerp zonder titel (5)

12.30 uur | Aangekomen in d'Oude Refter te Haastrecht

Foto 17 aug - 8

We ontvingen zojuist een kaart van de zusters dominicanessen van Voorschoten! Hartelijk dank!

Ontwerp zonder titel (5)

10.00 uur | En we zijn op weg naar de volgende locatie: Haastrecht

Datum: 17 augustus 2018

Na een goede nachtrust zijn we vanmorgen door onze gastgezinnen weer naar de Johannes de Doperkerk in Montfoort gebracht. Daarna volgde de lauden. Broeder Michael-Dominique bedankte de mensen hier in Montfoort voor het prettige verblijf. We maakten buiten kennis met de mensen die vandaag de tocht meelopen.

Vandaag lopen we een tocht van 24 kilometer!

0106

Ontwerp zonder titel (5)

09.00 uur | Gedachte van de dag

Datum: 17 augustus 2018

Broeder Richard Steenvoorde vertelt over de gedachte die de broeders de vijfde dag van de pelgrimstocht meenemen met het thema: ‘Fakkeltocht’.

De ‘gedachte van de dag’ plaatsen we ook op FacebookInstagram en Twitter.

Ontwerp zonder titel (5)

22.30 uur | Terugblik op dag 4/6

Datum: 16 augustus 2018

Een terugblik op de vierde dag van onze pelgrimstocht. De eindlocatie Rotterdam komt steeds dichterbij…

Ontwerp zonder titel (5)

21.00 uur | De avond in Montfoort

Datum: 16 augustus 2018

We zaten met een grote groep aan het diner vanavond! Na wat mooie gesprekken met de mensen die ons hier ontvangen vierden we de eucharistie. Op de een na laatste foto vertelt Ben van Blokland welke broeders bij welke gasten overnachten. Tot slot begint broeder Richard met een presentatie, waarover later meer!

Houd onze website in de gaten, want vanavond komt er een reportage van onze vierde dag!

En o ja, vanavond om 22.25u op NPO1 zit dominicanes zr. Holkje van der Veer bij Matthijs van Nieuwkerk. Terugkijken kan hier.

0108

Ontwerp zonder titel (5)

19.00 uur | Livestream eucharistieviering in Montfoort

Datum: 16 augustus 2018

Onze eucharistieviering is momenteel live te volgen:

https://kerkdienstgemist.nl/media/1592978-Eucharistieviering-pelgrimage-Dominicanen

Ontwerp zonder titel (5)

17.30 uur | Gasten komen binnendruppelen voor het diner

Foto 16 aug - 16

We dineren met een grote groep vanavond!

Ontwerp zonder titel (5)

14.15 | Een vrije middag

Datum: 16 augustus 2018

We hebben een tijdje in de zon gelopen vanmorgen, maar daarna werd het al snel wat grauwer. De afstand was vandaag wat korter, en dat is best welkom…

Onder de vele enthousiaste ‘meelopers’ van vandaag was ook Jozef Essing, dominicaan in Zwolle en samen met magister Theo Koster medebegeleider van de student-broeders. We kregen ook gezelschap van broeder Joachim, franciscaan uit Amsterdam, herkenbaar aan zijn bruine pij met wit touw.

Om 12.30 uur liepen we over het bruggetje om bij de Pastoor Spaanplein te Montfoort aan te komen. Hier zijn we even op adem gekomen, hebben we nog wat water gedronken en hielden we daarna het middaggebed. Zojuist de lunch erop zitten! Het is weer een dag met ontzettend veel betrokkenheid, mooie gesprekken en fijne wandelingen door de natuur.

We hebben nu een vrije middag, maar vanavond komen we weer terug met foto’s van het diner, de viering en een presentatie die gegeven wordt door broeder Richard.

0109

Ontwerp zonder titel (5)

12.30 uur | Aankomst Montfoort

Datum: 16 augustus 2018

We zijn er! Onze eindbestemming van vandaag: Montfoort. Nu een middaggebed en daarna staat er een heerlijke lunch voor ons klaar!

Montfoort!

Geplaatst door Michael Magielse op Donderdag 16 augustus 2018

Ontwerp zonder titel (5)

09.45 uur | We zijn vertrokken naar Montfoort

Datum: 16 augustus 2018

De vierde dag is aangebroken! We zijn vanmorgen gestart met de lauden, om 8.30 uur. Vervolgens hebben we afscheid genomen van broeder Alain Arnould, heeft broeder Augustinus de route besproken met Marieke Broers (organisatie) en zijn we met een heerlijk zonnetje op pad gegaan. Vandaag lopen we zo’n 15 á 16 kilometer. Broeders van Sint Jan, die in de buurt wonen, zwaaiden ons uit.

Bijzonder gebouw, de Dominicuskerk in de wijk Oog in Al. Het is in 1951 neergezet als een klein stadsklooster, compleet met binnentuin. De kerk is nu onderdeel van de grotere Sint Ludgerusparochie. Er is een heel actieve dominicaanse groep hier, die ons gastvrij ontving. 

0107

Ontwerp zonder titel (5)

09.00 uur | Gedachte van de dag

Datum: 16 augustus 2018

Broeder Michael Dominique vertelt over de gedachte die de broeders de vierde dag van de pelgrimstocht meenemen met het thema: ‘Brandde ons hart niet’.

Ontwerp zonder titel (5)

±22.00 uur | Terugblik op dag 3/6

Datum: 15 augustus 2018

We zijn op de helft van onze Pelgrimstocht! We vertrokken vanmorgen uit Wijk bij Duurstede, richting Werkhoven voor de lunch en als eindlocatie de Dominicuskerk in Utrecht.

Ontwerp zonder titel (5)

21.00 uur | Avondeten en eucharistieviering

Datum: 15 augustus 2018

We konden vanavond weer op krachten komen tijdens het avondeten met een grote groep mensen, onder wie medebroeder Jozef Essing (met baard). Daarna volgde een eucharistie voor de viering van Maria Tenhemelopneming, geleid door de Belgische broeder Alain Arnould, socius van de magister van de Orde in Rome. Hij heeft drie dagen meegelopen.

Theoloog en lekendominicaan Erik Borgman (met baard en shawl) is een van de vele actieve lekendominicanen van Utrecht. Medebroeder Harry Huisintveld (voorlaatste foto) vroeg om gebed voor alle zusters en broeders die ons zijn voorgegaan. We sluiten af met een beeld van de gezongen zegen.

0108

Ontwerp zonder titel (5)

17.30 uur | Aankomst Utrecht

Datum: 15 augustus 2018

Iets over half vijf kwamen we aan bij onze eindlocatie van vandaag: de Dominicuskerk in Utrecht (Palestrinastraat 1). Een korte impressie van onze aankomst!

De broeders kregen een houten beeld aangeboden door dominicanessen van Bethanië, die naar Utrecht waren gekomen. Het beeld is van Dominicus, gemaakt door een Duitse dominicaan, en komt in de nieuwe communiteit in Rotterdam te staan.

Utrecht is een van de eerste grote steden waar dominicanen kwamen, waarschijnlijk al in 1252. Er zijn verschillende dominicaanse sporen in de stad, check de kaart. De Dominicuskerk in de wijk Oog in Al is gebouwd als een stadsklooster en was een dominicaanse parochie van 1951 tot 2011. Nu is het deel van de Ludgerusparochie. De Dominicuskerk is ook een centrum voor bezinning en kunst in de wijk, zie www.vriendenvandedominicus.nl.

0106

Ontwerp zonder titel (5)

15.30 uur | Tussentijdse update met Facebook-album

Datum: 15 augustus 2018

De foto’s van vandaag verschijnen ook weer op onze Facebook-pagina! Later vandaag wordt het weer aangevuld.

Bijna op de helft van onze pelgrimstocht! Vandaag lopen we met een iets kleinere groep en is het buiten iets bewolkter, maar

Geplaatst door Dominicaans Nederland op Woensdag 15 augustus 2018

Ontwerp zonder titel (5)

12.40 uur | Lunch te Werkhoven

Datum: 15 augustus 2018

Na een niet al te lange wandeling zijn we aangekomen in de parochie Paus Johannes XXIII, Geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming. Op de eerste foto is broeder Thomas te zien die boekjes uitdeelt voor het middaggebed. Momenteel genieten we van een heerlijke lunch, verzorgd door de keuken en huishouding van het Dominicanenklooster Huissen

0107

Ontwerp zonder titel (5)

10.00 uur | Uitnodiging: vanavond eucharistie in de Dominicuskerk te Utrecht!

Datum: 15 augustus 2018

Een persoonlijke uitnodiging van broeder Michael-Dominique voor de eucharistie in de Dominicuskerk in Utrecht van 19.00u tot 21.00u.

Details over ons eigen programma kun je hier bekijken.

Ontwerp zonder titel (5)

09.30 uur | En we zijn weer op weg!

Datum: 15 augustus 2018

Na een heerlijk ontbijt, begon om 8.30 uur de lauden. Vandaag is het feest van Maria Tenhemelopneming. Vanavond vieren we de eucharistie in de Dominicuskerk in de Händelstraat in Utrecht, om 19.00u. Wees welkom!

Deze dag begint wat koeler, de weersvoorspellingen geven aan dat het qua weer een bewolkte dag wordt. We hebben ons weer zeer welkom gevoeld en zien uit naar de tocht van vandaag!

Wist je trouwens dat in Wijk bij Duurstede een Kloosterhof is, op de plek waar lang dominicanessen woonden?

0107

Ontwerp zonder titel (5)

09.00 uur | Gedachte van de dag

Datum: 15 augustus 2018

Broeder Richard Steenvoorde vertelt over de gedachte die de broeders de derde dag van de pelgrimstocht meenemen met het thema: ‘Vuur aan de schenen’.

De ‘gedachte van de dag’ plaatsen we ook op FacebookInstagram en Twitter.

Ontwerp zonder titel (5)

08.30 uur | Lauden in Wijk bij Duurstede

Datum: 15 augustus 2018

De lauden van 8.30 tot 09.00 uur is nu weer live te volgen!

Ontwerp zonder titel (5)

08.00 uur | Uitnodiging: eucharistie vanavond te Utrecht

Datum: 15 augustus 2018

Vanavond kun je van 19.00 tot 21.00 uur in Utrecht de eucharistie mee vieren in de Sint Dominicuskerk! Er volgen zometeen nog meer details.

Details over ons eigen programma kun je hier bekijken.

Ontwerp zonder titel (5)

±22.00 uur | Terugblik op dag 2/6

Datum: 14 augustus 2018

De tweede dag van onze Pelgrimstocht bracht ons in Tiel en Wijk bij Duurstede. In deze videoreportage kun je weer meekijken!

Ontwerp zonder titel (5)

20.30 uur | Foto-album met een korte terugblik

Datum: 14 augustus 2018

Via Facebook houden we ook foto-albums bij van elke dag. Kijk hier ook vooral als je bij elke foto een beschrijving wilt lezen. En… zijn jullie al benieuwd naar de eindreportage van deze dag? Die komt iets later op de avond!

De tweede dag van onze pelgrimstocht is een stuk zonniger!

Geplaatst door Dominicaans Nederland op Dinsdag 14 augustus 2018

Ontwerp zonder titel (5)

19.00 uur | Volg de live stream van Johannes de Doper - avondgebed

Ontwerp zonder titel (5)

16.00 uur | Aankomst Wijk bij Duurstede

Datum: 14 augustus 2018

Er staat een stevige wind buiten, maar wat is het een mooie tocht! Het lopen over de dijken, de koeien en schapen langs de weg, de wind horen waaien, het is een avontuur!

Onder leiding van broeder Thomas vervolgen we onze looproute.

Na een tweede veerpont was het nog zo’n vijftien minuten lopen naar de eindlocatie van deze dag. In de tuin van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap Johannes de Doper zijn we tot rust gekomen met wat te drinken en te eten. Daarnaast hebben we afscheid genomen van de mensen die deze dag hebben meegelopen.

Vanavond komt er weer een reportage online van deze dag, dus houd onze website goed in de gaten!

0107

Ontwerp zonder titel (5)

13.00 uur | Lunch in Tiel

Datum: 14 augustus 2018

Via de pont zijn we aangekomen bij de St. Dominicuskerk in Tiel. Broeder Stefan heeft hier voorheen gewerkt en komt veel bekenden tegen! Na het middaggebed zijn we met elkaar gaan lunchen.

Tiel is een plaats met dominicaanse historie. De eerste broeders woonden hier sinds 1399. Hun klooster werd door dominicanessen overgenomen, maar werd verwoest in ‘de troebelen van die tijd’, zoals dat heet. Zie het artikel Devotie en macht in Tiel.

Van 1631 tot 1997 werd de parochie bediend door broeders dominicanen. De laatste pastor, Bert Robben o.p., woont nog steeds in Tiel. Een paar broeders liggen begraven op de katholieke begraafplaats. Hier zijn ook urnen bijgezet van overleden dominicanessen die in Tiel in onderwijs en zorg werkten.

Niet voor niets heeft Tiel onder meer een Dominicushof en een Predikbroedersweg.

0107

Ontwerp zonder titel (5)

09.15 uur | Eucharistie en vertrek

Datum: 14 augustus 2018

Vanmorgen startte om 08.30 uur de eucharistie in de H.H. Ewalden kerk te Druten. Nu op weg naar Wijk bij Duurstede. Het weer ziet er in elk geval een stuk beter uit dan gisteren!

0106

Ontwerp zonder titel (5)

09.00 uur | Gedachte van de dag 

Datum: 14 augustus 2018

Broeder Thomas Volkers begint de gedachte van deze dag met het thema ‘Licht aanstekelijk’.

De ‘gedachte van de dag’ plaatsen we ook op FacebookInstagram en Twitter.

Ontwerp zonder titel (5)

±21.00 uur | Terugblik op dag 1/6

Datum: 13 augustus 2018

Vandaag was een dag met ontzettend veel indrukken! We blikken graag met je terug op deze dag in de onderstaande video:

Ontwerp zonder titel (5)

20.00 uur | foto-album met korte terugblik

Datum: 13 augustus 2018

Op Facebook plaatsen we elke dag een foto-album met bij elke foto een beschrijving. Hier is het album van deze dag terug te zien:

Een terugblik op de eerste dag van de Pelgrimstocht!

Geplaatst door Dominicaans Nederland op Maandag 13 augustus 2018

Ontwerp zonder titel (5)

18.00 uur | Avondeten in Druten

Datum: 13 augustus 2018

We zijn verwelkomd in een pastorie te Druten. Hier kunnen we gelukkig even opdrogen nadat we weer een flinke regenbui hebben gehad…

Avondeten in Druten Pelgrimstocht
Ontwerp zonder titel (5)

±15.30 uur | Aankomst Druten

Datum: 13 augustus 2018

En dan gaat de tijd ineens ontzettend snel. Broeder Michael-Dominique deelt een bericht wanneer we aankomen op de eindbestemming van de eerste dag:

Ontwerp zonder titel (5)

12.00 uur | Lunch

Datum: 13 augustus 2018

Iets over twaalven komen we aan bij H. Antonius van Padua Kerk te Winssen. Daar wordt Arjan Broers, beheerder van de website, geïnterviewd door een verslaggever van de streekomroep van Nijmegen. Het fragment is hier terug te luisteren vanaf 39:30: https://rn7.nl/radio-gemist/on-demandt-167

Na het middaggebed vervolgen we de tocht naar Druten!

0106

Ontwerp zonder titel (5)

±10.00 uur | Onderweg

Datum: 13 augustus 2018

En we zijn onderweg! Vanmorgen vertrokken we vanuit de Stevenskerk te Nijmegen. Er waren ook flink wat regenbuien…

Wist je trouwens dat Nijmegen een grote dominicaanse geschiedenis kent?

0104

Ontwerp zonder titel (5)

09.00 uur | Gedachte van de dag 

Datum: 13 augustus 2018

We beginnen de dag met broeder Stefan Mangnus. Hij vertelt over het thema van dag 1: ‘Een verlangen naar God’.

De ‘gedachte van de dag’ plaatsen we ook op FacebookInstagram en Twitter.

Ontwerp zonder titel (5)

08.30 uur | Eucharistie

Maandag 13 augustus 2018

In de Stevenskerk te Nijmegen starten de broeders en vele gasten met een eucharistieviering. De aanwezigen zijn gezegend met water uit de bron in Fanjeaux, het Zuid-Franse dorp waar Dominicus in 1205 ging wonen. Voor ze gingen lopen, groetten de broeders het reliek van de heilige Albertus de Grote, die deze kerk in 1273 wijdde.

Lees hier de preek van provinciaal René Dinklo: Spanning vruchtbaar maken.

 

0107

Ontwerp zonder titel (5)

07.00 uur | Live bij NPO Radio 1

Zometeen live op Radio 1: René en broeder Michael-Dominique.

Luister hier het fragment met Rene terug:

En hier het fragment met Michael-Dominique: