Leestijd 1 min

15 Januari 2022

Livestream promotie Stefan Mangnus

Dominicaan Stefan Mangnus promoveert op maandag 17 januari aan Tilburg University op een studie over Thomas’ uitleg van het Johannes-evangelie. De livestream begint om 13.30u.

Leestijd 1 min

14 Januari 2022

Dominicaan Peter Wols overleden

In Voorschoten is op de ochtend van 14 januari dominicaan Peter Wols overleden, op 93-jarige leeftijd.

Leestijd 1 min

12 Januari 2022

Individuele kloosterdagen in Huissen

Het klooster van Huissen is gesloten omdat er geen programma’s kunnen zijn. Maar in overleg met overheden is er nu gelegenheid voor individuele retraite.

Leestijd 1 min

05 Januari 2022

De zuster voor wie Matisse een kapel bouwde

Het Belgische Kerknet publiceerde het verhaal van zuster dominicanes Jacques-Marie, verpleegster én muze van de grote kunstenaar Henri Matisse, die voor haar een adembenemende kapel ontwierp.

Leestijd 2 min

29 December 2021

Webinar over de synodale kerk

De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) en het Netwerk Katholieke Vrouwen (KKV) organiseren op 10 januari een webinar over de synodale kerk

Leestijd 2 min

14 December 2021

QRstmis

Kunnen we met Kerstmis nog iets anders doen dan zeggen wat er niet kan, vanwege corona? Uit die vraag ontstond ‘QRstmis’, een open uitnodiging om samen plekken, verhalen en daden van licht te maken in deze donkere tweede coronawinter.

Leestijd 2 min

13 December 2021

Promotie en 'Thomastournee' Stefan Mangnus

Dominicaan Stefan Mangnus promoveert op 17 januari aan de Tilburg University op een studie over Thomas’ uitleg van het Johannes-evangelie. In de periode daarna maakt hij een ‘Thomastournee’ langs dominicaanse plekken.

Leestijd 2 min

09 December 2021

Koffie tegen eenzaamheid

Om iets te doen tegen de eenzaamheid onder studenten en young professionals beginnen de broeders in Rotterdam met een ‘Blackfriars Coffee Club’.

Leestijd 2 min

03 December 2021

'Red Dominicus' - actie voor Nijmeegse school

Het Dominicus College in Nijmegen, ooit kleinseminarie van de dominicanen, is een school voor havo en vwo in Nijmegen die gesloten dreigt te worden of verplicht moet fuseren. Ouders zijn in verzet gekomen.

Leestijd 2 min

02 December 2021

Internationaal dominicaans colloquium online

In oktober vond vanuit Manilla (maar grotendeels online) het vijfde internationale dominicaanse colloquium over prediking plaats. De meeste bijdragen zijn nu terug te kijken.

Leestijd 4 min

30 November 2021

De oerkracht van christelijke verbeelding

Over een paar weken komt ‘Leven in volheid’ uit, de vertaling van het laatste boek van Timothy Radcliffe. Tegelijk komen er verhalen online van ontmoetingen tussen predikers en kunstenaars, mensen van de verbeelding. Bestel het boek nog net met korting!

Leestijd 4 min

27 November 2021

Sporen in Gent, Lille en Leuven

Frans en Toke van der Heijdt, parochianen in Zwolle en verwoede dominicaanse spoorzoekers, reisden in België en bezochten Gent, Lille en Leuven. Een paar indrukken uit de dominicaanse provincie die volgend jaar zal fuseren met de Nederlandse.

Leestijd 1 min

25 November 2021

Living Apart Together in Catharinahof

Veertig jaar geleden bouwden de dominicanessen van Neerbosch een appartementencomplex voor zusters. Na veertig jaar is Catharinahof een gemengde en levendige woongemeenschap met religie als bindende factor. Een reportage uit de Gelderlander.

Leestijd 1 min

22 November 2021

Meditaties advent vanuit Klooster Huissen

In de aanloop naar Kerstmis verzorgt dominicaan Henk Jongerius elke Adventszondag om 15.00u een online miniretraite. Het Dominicanenklooster Huissen biedt daarnaast twee keer per week een tekst of een video aan.

Leestijd 1 min

19 November 2021

Jubileumnummer 70 jaar Dominicuskerk Utrecht

Het tijdschrift ‘Gesprek’ maakte een jubileumnummer bij 70 jaar Dominicuskerk Utrecht, met verhalen en foto’s.

Leestijd 1 min

18 November 2021

AFGELAST Schillebeeckxlezing met Tomas Halik in Leuven

De zevende Schillebeeckxlezing wordt op 15 december in Leuven verzorgd door de Tsjechische theoloog Tomas Halik.

Leestijd 2 min

17 November 2021

Museum voor Oude Manuscripten in Erbil

In Erbil, Iraaks Koerdistan, komt een museum voor oude islamitische en christelijke manuscripten, die gered werden van de vernietigingsdrang van ‘Islamitische Staat’ (IS). Het museum zal ook als studiecentrum fungeren.

Leestijd 7 min

15 November 2021

Sporen in Basel en Bern

Er is weinig zo leuk als in den vreemde wat tijd inruimen om in te zoomen op welke sporen acht eeuwen dominicaanse geschiedenis hebben achtergelaten. Dorry de Beijer o.p. en Leo Oosterveen o.p. deden dat in Zwitserland.