Leestijd 11 min

25 September 2020

Het archief van Edward Schillebeeckx

Begin 2020 werd de inventarisatie van het archief van Edward Schillebeeckx voltooid. Historicus Brian Heffernan is de eerste onderzoeker die al uitvoerig in zijn archieven is gedoken. In het blad van het blad van het KDC gaf hij zijn eerste indrukken.

Leestijd 2 min

23 September 2020

Lezing magister Timoner in Leuven

Wat is de betekenis van een synodale kerk voor onze tijd? Daarover spreekt magister van de Orde Gerard Timoner III o.p. op 5 november in Leuven, tijdens zijn Schillebeeckxlezing.

Leestijd 1 min

22 September 2020

Stefan Ansinger o.p. bij Roderick zoekt licht

De Nederlandse student-broeder Stefan Ansinger is zaterdag 26 september te gast in het tv-programma Roderick zoekt Licht, om 16.25u op NPO2.

Leestijd 2 min

19 September 2020

Herdenkingsdienst overleden religieuzen

Op zaterdag 19 september was in de Sint Jan in Den Bosch een landelijke herdenkingsdienst voor alle overleden religieuzen in de periode van 1 maart t/m 31 augustus 2020.

Leestijd 2 min

17 September 2020

Franciscus en Thomas in de opera

Een avond in Amsterdam over de opera over Franciscus van Assisi van Messiaen, een componist met een voorliefde voor de theologie van Thomas van Aquino.

Leestijd 2 min

16 September 2020

Kerk Schiedam aan eredienst onttrokken

De kerk van de vroegere dominicaanse parochie van Sint Jan de Doper-visitatie is op zondag 30 augustus 2020 aan de eredienst onttrokken. De parochie werd in 2010 door de dominicanen aan het bisdom teruggegeven.

Leestijd 2 min

14 September 2020

Godsverbondenheid: studiedag in Antwerpen

Op zaterdag 7 november organiseren Vlaamse en Nederlandse lekendominicanen voor het eerst een gezamenlijke studiedag, in de Sint Pauluskerk in Antwerpen. Over de vrijheid én godsverbondenheid van denkers uit de begintijd van de Orde.

Leestijd 1 min

11 September 2020

Nieuwe communiteit dominicanen Antwerpen

Sinds begin september bouwen vijf dominicanen een nieuwe internationale gemeenschap uit in Antwerpen. Kerk en Leven bericht erover.

Leestijd 2 min

07 September 2020

Plechtige professie br. Augustinus

Op zaterdag 5 september maakte broeder Augustinus Aerssens o.p. in de Dominicuskerk in Rotterdam zijn plechtige professie. Daarmee heeft hij zich voor de rest van zijn leven als religieus verbonden aan de Orde der Predikers.

Leestijd 1 min

07 September 2020

Lezing over eucharistie en avondmaal

Lekendominicaan en theologe Karin Bornhijm onderzocht voor haar afstuderen het rapport ‘Gemeinsam am Tisch des Herrn’ van een groep Duitse theologen. Ze vertelt erover op woensdag 9 september in Rotterdam.

Leestijd 1 min

04 September 2020

Programma Plein van Siena

De wereld is in beweging. Plein van Siena in Amsterdam wil een plek zijn waar de tekenen van de tijd verstaan worden – ook in coronatijd en met maatregelen. Lees hier het programma.

Leestijd 2 min

27 Augustus 2020

'Pater Jan verlaat Rotterdam'

Dominicaan Jan van Duijnhoven, als ‘pater Jan’ bekend bij met name de armen van Rotterdam, verhuist eind deze maand naar Zwolle. ‘Hij heeft deze stad milder, zachter gemaakt.’

Leestijd 2 min

20 Augustus 2020

Zusters in Beiroet vragen hulp

Op 500 meter van de haven in Beiroet waar op 4 augustus een enorme explosie plaatsvond, stond een ziekenhuis van zusters dominicanessen. Het is volledig verwoest. Ook andere huizen van de zusters zijn getroffen.

Leestijd 2 min

15 Augustus 2020

Geen taalgrens meer voor Belgische dominicanen

De Luikse dominicaan Didier Croonenberghs doet mee aan de nieuwe internationale communiteit in Antwerpen en Gentenaar Bernard de Cock o.p. (foto) gaat naar Brussel. De website Kerknet.be bericht erover.

Leestijd 1 min

08 Augustus 2020

Livestream wijding Michael-Dominique

Vandaag wordt broeder Michael-Dominique Magielse in Rotterdam priester gewijd. De viering is hier te volgen en begint om 11.00u.

Leestijd 2 min

06 Augustus 2020

Afscheid van lekendominicaan Corrie Plaisier

In haar woonplaats Vleuten is op 6 augustus lekendominicaan Corrie Plaisier (85) begraven, vanwege corona in besloten kring. Haar medebroeder Jan van Hooydonk hield de overweging.

Leestijd 2 min

05 Augustus 2020

Eer aan 'broeder Do' en andere lekenbroeders

Op 30 augustus viert dominicaan Dominicus Zorn zijn 60e professiefeest in het klooster van Zwolle, waar hij al 60 jaar woont. Die dag opent ook een tentoonstelling ter ere van ‘broeder Do’ en andere lekenbroeders van de provincie.

Leestijd 1 min

03 Augustus 2020

Raymond van Bergen-schoenen uitverkocht

Ze worden verkocht als Limburgs erfgoed: dure herenschoenen met een ontwerp van glas in lood-ramen van kunstenaar en dominicaan Raymond van Bergen, overleden in 1978. En ze zijn een succes.