Leestijd 1 min

13 Augustus 2020

Professie Augustinus Aerssens

Op zaterdag 5 september doet broeder Augustinus Aerssens zijn plechtige professie in de Orde der Predikers.

Leestijd 1 min

08 Augustus 2020

Livestream wijding Michael-Dominique

Vandaag wordt broeder Michael-Dominique Magielse in Rotterdam priester gewijd. De viering is hier te volgen en begint om 11.00u.

Leestijd 2 min

06 Augustus 2020

Afscheid van lekendominicaan Corrie Plaisier

In haar woonplaats Vleuten is op 6 augustus lekendominicaan Corrie Plaisier (85) begraven, vanwege corona in besloten kring. Haar medebroeder Jan van Hooydonk hield de overweging.

Leestijd 2 min

05 Augustus 2020

Eer aan 'broeder Do' en andere lekenbroeders

Op 30 augustus viert dominicaan Dominicus Zorn zijn 60e professiefeest in het klooster van Zwolle, waar hij al 60 jaar woont. Die dag opent ook een tentoonstelling ter ere van ‘broeder Do’ en andere lekenbroeders van de provincie.

Leestijd 1 min

03 Augustus 2020

Raymond van Bergen-schoenen uitverkocht

Ze worden verkocht als Limburgs erfgoed: dure herenschoenen met een ontwerp van glas in lood-ramen van kunstenaar en dominicaan Raymond van Bergen, overleden in 1978. En ze zijn een succes.

Leestijd 2 min

31 Juli 2020

Lekendominicaan Corrie Plaisier overleden

Corrie Plaisier, lekendominicaan en geassocieerd lid van de zusters dominicanessen van Neerbosch, is op 30 juli in haar woonplaats Vleuten overleden.

Leestijd 2 min

27 Juli 2020

Frei Betto: 'Genocide in Brazilië'

In een open brief in diverse media klaagt bevrijdingstheoloog en dominicaan Frei Betto de Braziliaanse president Bolsonaro aan voor wat hij een genocide op zijn volk noemt. ‘Dit is opzettelijk. Bolsonaro verheugt zich in de dood van anderen.’

Leestijd 1 min

25 Juli 2020

Leraar in de storm

Het beeld van Thomas van Aquino is het oudste en belangrijkste van de Radboud Universiteit Nijmegen, en werd ooit door de dominicanen cadeau gedaan aan de eerste katholieke universiteit van het land. Een beeldverslag.

Leestijd 2 min

22 Juli 2020

Zorg voor de ziel in coronatijd

Dominicanes Josephina Burger en dominicanen Marcel Braekers en Henk Jongerius horen bij degenen die op uitnodiging van het Leerhuis Spiritualiteit in Rotterdam een brief schreven over zorgen voor de ziel in coronatijd.

Leestijd 1 min

21 Juli 2020

'Klein maar gedreven'

Het Nederlands Dagblad besteedde in de krant van 17 juli aandacht aan de stand van de progressief-christelijke journalistiek. ‘Opvallend vaak kom je bij deze platforms dominicanen tegen.’

Leestijd 3 min

15 Juli 2020

Tweede druk voor Alle dingen nieuw

Binnen enkele weken na verschijning kreeg ‘Alle dingen nieuw’, het eerste deel van een driedelige dogmatiek van theoloog en lekendominicaan Erik Borgman, al een tweede druk.

Leestijd 2 min

14 Juli 2020

Missie en politiek bij mgr. Michael Holterman

In het juninummer van het Tijdschrift voor Kerkgeschiedenis staat een artikel van Jacques van der Lee o.p. over de Nederlandse missiebisschop Michael Holterman o.p..

Leestijd 3 min

09 Juli 2020

Eckhartkenner Walter Senner o.p. overleden

Op 3 juli 2020 overleed op 71-jarige leeftijd in Mainz de Duitse dominicaan Walter Senner. Hij was al geruime tijd ziek. Tot 2019 was hij hoogleraar aan het Angelicum, de universiteit van de orde in Rome.

Leestijd 2 min

07 Juli 2020

Een koninklijk klooster in Batalha, Portugal

Aan dit beroemde klooster, het belangrijkste bouwproject van de Portugese monarchie, is anderhalve eeuw gebouwd en anderhalve eeuw gerestaureerd.

Leestijd 2 min

06 Juli 2020

Dominicaanse sporen

Of je nog op reis gaat of niet, in onze rubriek ‘dominicaanse sporen’ kun je verhalen lezen en foto’s bekijken van tientallen plaatsen in Nederland, Europa en de wijde wereld. Mis je er een? Schrijf mee!

Leestijd 4 min

03 Juli 2020

Ter herinnering aan Harry de Valk

Op vrijdag 26 juni 2020 overleed dominicaan Harry de Valk, op 93-jarige leeftijd. Bij zijn uitvaart op 3 juli werd dit in memoriam voorgelezen.

Leestijd 2 min

30 Juni 2020

Knol en Wortel bij Songs for Mary

Singer-songwriter Tim Knol en schrijfster Maartje Wortel maken deze zomer een ode aan Maria in het Dominicanenklooster Zwolle. Uitvoering op 5 september.

Leestijd 4 min

25 Juni 2020

Ter herinnering aan Jan Goes

In Aqua Viva in Nijmegen overleed op 18 juni 2020 dominicaan Jan Goes (88). Bij zijn vanwege corona besloten uitvaart werd dit in memoriam voorgelezen.