Leestijd 4 min

18 Juni 2021

Ter herinnering aan Joop Schaeffer

Op 10 juni 2021 overleed dominicaan Joop Schaeffer (79). Zijn lichaam is op 18 juni te ruste gelegd op de begraafplaats van de dominicanen in Nijmegen.

Leestijd 2 min

14 Juni 2021

Programma 'Grond' in Zwolle

In de aanloop naar de komst van de Afrikaanse broeder en landbouwpionier Godfrey Nzamujo o.p. naar Zwolle in november organiseert het Dominicanenklooster het programma ‘Grond – nieuwe bodem om in te groeien’.

Leestijd 1 min

10 Juni 2021

Dominicaan Joop Schaeffer overleden

In Aqua Viva in Nijmegen overleed in de namiddag van 10 juni broeder Joop Schaeffer (79). De uitvaart is op vrijdag 18 juni.

Leestijd 2 min

10 Juni 2021

Op vleugels van Schiedam naar Zwolle

Er zijn van die kleine verhalen die blij maken. Dit is er een: de opgeheven dominicaanse kerk in Schiedam schonk haar vleugel aan de Dominicanenkerk in Zwolle. Pastor Corinne van Nistelrooij verwerkte het in haar Pinksterpreek.

Leestijd 2 min

08 Juni 2021

De school als bouwplaats

Hoe kunnen we op een nieuwe manier naar het onderwijs kijken waardoor het bijdraagt aan een samenleving van vrije mensen? Hoogleraar theologie en lekendominicaan Erik Borgman schreef er een boekje over dat digitaal te lezen is.

Leestijd 1 min

04 Juni 2021

Robert Schreiter overleden

In zijn woonplaats Chicago overleed op 1 juni prof. Robert (Bob) Schreiter, bij leven onder meer de eerste houder van de Schillebeeckx-leerstoel. Hij is 73 jaar geworden.

Leestijd 3 min

01 Juni 2021

180 jaar Dominicanessen van Voorschoten

Op 24 mei vierde de congregatie van de Dominicanessen van Voorschoten het 180-jarig bestaan. Een kleine update van zr. Baptiste Tuin o.p. ‘En nóg is het verhaal niet uitverteld.’

Leestijd 2 min

24 Mei 2021

Brief paus Franciscus aan magister Timoner

‘Praedicator Gratiae’ (prediker van genade), zo heet de brief die paus Franciscus aan magister Gerard Timoner schreef vanwege het 800e sterfjaar van stichter Dominicus.

Leestijd 1 min

21 Mei 2021

Jaarverslag Dominicanenkerk Zwolle

Zelfs zonder corona was het voor de Dominicanenkerk in Zwolle al een pittig jaar geweest: een opgestapt bestuur, de langzame vordering van de verkoop van klooster en kerk, veranderingen in het team. Maar: ‘We zijn er nog’.

Leestijd 1 min

20 Mei 2021

Kloosterkrant Huissen in het teken van hoop

Voorzichtig ‘mag’ er weer wat in het klooster van Huissen, en direct is de belangstelling groot. In de kloosterkrant schrijven bewoners en medewerkers van het klooster over hoop in deze tijden.

Leestijd 1 min

18 Mei 2021

Op het kloosterpad

Vanwege het Kloosterjaar in Brabant is vanaf 30 april een 330 km lang kloosterpad langs Brabantse (voormalige) kloosters gemaakt. In het tweeluik van tv-programma Kruispunt doet dominicanes en wandelaar Marga Zwiggelaar mee.

Leestijd 1 min

18 Mei 2021

Vier Pinksteren in de kerk of thuis

Voor wie (nog) niet naar de kerk kan of wil staat op deze website op 1e Pinksterdag, 23 mei, een liturgie klaar om thuis het feest van de Geest te vieren, alleen of in klein verband.

Leestijd 1 min

14 Mei 2021

Nieuw leven voor 'Preek van de Week'

Jarenlang boden de Belgische dominicanen inspiratie voor predikers via ‘Preek van de Week’. Het initiatief wordt met Pinksteren nieuw leven ingeblazen.

Leestijd 2 min

12 Mei 2021

'Patershuis': flexibele werkplekken in Huissen

Tot voor kort woonden er dominicanen op de tweede verdieping van het klooster van Huissen. Binnenkort wordt de verdieping in gebruik genomen voor gasten en voor zzp-ers en kleine bedrijven, onder de naam ‘Patershuis’.

Leestijd 2 min

30 April 2021

Website van moniale dominicanessen

De eerst opgerichte tak van de Orde der Predikers zijn de moniale zusters, die in een sfeer van stilte en gebed leven. Onlangs ging een website van de wereldwijde federatie van monialen van start.

Leestijd 3 min

27 April 2021

Gehandicapte Margaret van Castello heilig verklaard

Paus Franciscus heeft de heiligverklaring goedgekeurd van Margaret van Castello, een fysiek beperkte lekendominicanes op de drempel van de 14e eeuw. ‘Een gewonde genezer’, volgens magister Gerard Timoner o.p.

Leestijd 2 min

26 April 2021

De San Domenico van Gubbio

De San Domenico is de merkwaardigste kerk van het stadje Gubbio in Umbrië (Italië). Een bijdrage aan de rubriek ‘dominicaanse sporen’ van Ria Hofstede.

Leestijd 2 min

22 April 2021

Landbouwpionier Godfrey Nzamujo o.p. naar Zwolle

In november bezoekt de Nigeriaanse dominicaan Godfrey Nzamujo het Dominicanenklooster van Zwolle. De komst van de landbouwpionier leidt nu al tot een onderzoek van de Wageningse Universiteit naar de invloed van zingeving op agro-ecologie.