Bezinning eerste advent 2020

Wees waakzaam!’ Waakzaam blijven is vaak geen probleem als je graag op iemand wacht of als je naar iets groots verlangt.

door zuster Mary Amata o.p.

De nacht voordat je je “jawoord” zegt kan je vaak niet goed slapen. Een kind dat naar de komst van Sinterklaas uitkijkt springt vaak heel vroeg op om te kijken naar wat hij ontvangen heeft. De mens is één groot verlangen.

Vaak heb ik de ervaring gehad dat ik verlangde naar iets wat mij niet totaal vervulde, toen ik het ontving. Was het iets of iemand waarin we grote verwachtingen hebben gehad? Bleek het ons hart niet te vervullen? Dan worden we meteen leeg ervan. Soms vallen we in een soort depressie of onverschilligheid voor het leven.

In de O-Antifonen vragen we God om in ons midden te komen. Sapientia, of Wijsheid is zien als door de ogen van God. Hij is de God die Heer is en die leven geeft. Als we de Heilige Geest vragen om de gave van Wijsheid, geeft Hij ons Zijn perspectief.

Het is een goddelijk perspectief om alles te zien door Zijn ogen. Wat ons leeg of onverschillig maakt zou een “springplank” kunnen zijn om ons dieper verlangen naar God te ervaren. Wat we dan beseffen is dat God naar ons verlangt! Hij verlangt naar ons! Hij verlangt ernaar om met ons Zijn grote liefde te delen.

Leegte of onverschilligheid helpen ons ook te beseffen dat ieder verlangen gericht is op het zoeken naar de ware vreugde. We verlangen eindelijk naar duurzame vreugde en dat is iets wat de wereld niet kan geven. Misschien wel voor een moment, maar niet voor eeuwig. Zodra de cadeautjes die we ontvangen (van Sint of wie dan ook) kwijt zijn, zoeken we met nog meer verlangen naar iets anders.

Johannes van het Kruis schrijft over het hebben van een “liefdevolle aandacht” voor God. We kunnen in ons dagelijks leven beginnen om liefdevolle aandacht te hebben voor God en voor de mensen rondom ons. Als we proberen hier tijd voor vrij te maken, dan zien we dat God al in ons midden is. Daar waar liefde heerst, daar is God met ons.

God is Adonai, wat betekent ‘Heer’.  Hij wil Heer van ons leven zijn, niet omdat Hij de baas wil spelen, maar omdat Hij de Liefde is. Hij is Emmanuel — “God-met-ons”. En Hij verlangt meer naar ons dan wij naar Hem. Hij is de God die ons redt van allerlei onvervulde verlangens. Wanneer je je realiseert dat je de geliefde bent van iemand, dan heb je echte vreugde gevonden!

Laat ons, net zoals de os en de ezel in de stal van Bethlehem, waakzaam blijven. Laat ons vol aandacht hebben voor de komst van onze grootste geliefde, Jezus Christus. Hij is onze Wijsheid en Heer.

Sluit dit venster om terug te gaan naar de viering.