Zenavond iedere eerste maandag van de maand

Wie ben ik… als ik niet ben wie ik denk dat ik ben?’ Je kunt elke eerste maandag van de maand stil zitten en stil lopen, in Het Steiger, hartje Rotterdam, bij het Leerhuis Spiritualiteit.  

Zenmeditatie is een universele praktijk van meditatie en contemplatie. Dit houdt in dat zenmeditatie door mensen van allerlei geloof kan worden beoefend en tot een verdieping leidt van de eigen geloofspraktijk. Zenmeesters zoals de jezuïeten pater Lasalle, Ama Samy en trappistin zr.Elisabeth Dinnissen zijn ons hierin voorgegaan, evenals dominicaan Chris Smoorenburg. Zenmeester Ton Lathouwers was met de meesten van hen bevriend.

De verbinding van het Leerhuis Spiritualiteit met de Ch’an traditie toont zich in de eenheid van taal van Rijnlandse mystieke teksten en zen teksten. Teksten van Meister Eckhart waren bekend onder Japanse zenmeesters. Er zijn overeenkomsten in taal die in beide tradities gesproken wordt: ‘Temidden van de stilte werd er in mijn binnenste een geheim woord gesproken’.

Een zentekst luidt: ‘Zazen is de innerlijke reis naar de hartgeest, die tegelijk de hartgeest is van het hele universum’. In de stilte worden we onze ware natuur gewaar, het is de hartgeest die we delen met alle levende wezens.

Zen-meditatie is ‘alleen maar zitten’ ‘niet iets doen’ op een kussen, bankje of stoel. In de meditatie volgen we onze ademhaling. We laten alle denken afdalen tot diep in de buik. Door met onze aandacht naar binnen te gaan, komt er een opening naar de stilteruimte waar onze intuïtieve hartgeest huist.

We zitten tweemaal 25 minuten afgewisseld met 10 minuten loopmeditatie, gevolgd door een toespraak. Aan het begin reciteren we de Gelofte aan de Mensheid van Hisamatsu en ter afsluiting van de meditatie de Gelofte van de Bodhisattva.

  • Zitmatten en meditatiebankjes zijn aanwezig.
  • Heb je een eigen kussen of bankje? Neem dat dan mee.
  • Er is de mogelijkheid van dokusan (gesprek met leraar). Voor de bijeenkomst kun je een afspraak maken bijvoorbeeld ter kennismaking, of als je een vraag hebt over teksten of de beoefening.
  • Na afloop kun je vertrekken of is er thee en ruimte voor ontmoeting met medezitters.

José van der Torre OP

Begeleiding: Elsbeth Wolf, zenleraar in de Ch’an traditie van Maha Karuna Ch’an: https://mahakarunachan.nl/ en José van der Torre OP, staflid Leerhuis Spiritualiteit.

De zenavonden zijn elke eerste maandag van de maand: van 19.45 uur tot 21.00 uur

De zendo is om 19.30 uur klaar voor wie eerder wil ‘zitten’.
Probeer uiterlijk rond 19.40 uur aanwezig te zijn. Mocht je toch te laat zijn, zoek dan een plaats en sluit aan in de stilte.

Donatie per avond: € 10,00  

Locatie: Dominicuskerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam

Aanmelden: zen.aanmelding@telfort.nl

Deelname kan als je bent aangemeld. Tweemaal per jaar is er een introductieavond voor nieuwe mensen, dan aanmelden via: leerhuis@kloostertuinrotterdam.nl