Maandelijkse zenavonden in Rotterdam

ie ben ik, als ik niet ben, wie ik denk te zijn?’ U kunt elke eerste maandag van de maand stil zitten en stil lopen, in Het Steiger, hartje Rotterdam, bij het Leerhuis Spiritualiteit.  

Zenbeoefening is een universele praktijk van meditatie en contemplatie. Mensen met een christelijke of andere religieuze achtergrond die zenmeditatie praktiseren, ervaren door de zenbeoefening een verdiepende werking in hun eigen geloofspraktijk.

Grote zenmeesters als Jezuïeten pater Lasalle, Ama Samy en trappistin Zr.Elisabeth Dinnissen hebben ons hierin de weg gewezen. Vanuit de dominicanen-orde is dit met name Chris Smoorenburg o.p. geweest.

Met al deze mensen onderhield Ton Lathouwers (met Zr. Elisabeth Dinnissen nog steeds) intensieve contacten. De verbinding van het Leerhuis Spiritualiteit met de Ch’an traditie van Ton Lathouwers toont zich in de eenheid van taal, die doorklinkt in Rijnlandse mystieke teksten en zen teksten.

Een citaat van Meister Eckhart laat dit zien: ‘Temidden van de stilte werd er in mijn binnenste een geheim woord gesproken’. In zentaal: ‘In de stilte toont zich de ware- of Boeddhanatuur, de hartgeest, die ‘ik’ deel met alle levende wezens’.

Zen-meditatie is ‘alleen maar zitten’; ‘niet iets doen’ op een kussen, bankje of stoel. In de meditatie volgen we met onze aandacht de ademhaling. Wat normaal binnenkomt in ons hoofd, laten we doorstromen naar de buik.

Door de aandacht naar binnen te richten tot diep in onze buik komt onze denkactiviteit tot bedaren. Daarmee komt er een opening naar de intuïtieve wijsheid of hartgeest, die in ieder van ons aanwezig is.

We zitten tweemaal 25 minuten afgewisseld met 10 minuten kinhin of loopmeditatie.

Ter afsluiting reciteren we de Gelofte aan de Mensheid van Hisamatsu en de Gelofte van de Bodhisattva Na afloop kun je in stilte vertrekken of is er thee voor wie behoefte heeft om even na te praten. De avond begint met een overdenking door de leraar.

– Zitmatten en meditatiebankjes zijn aanwezig.
– Heb je een eigen kussen of bankje? Neem dat dan mee.
– Heb je een vraag over de beoefening, het zitten, of over een specifiek onderwerp dat je bezig houdt, vraag dan een persoonlijk gesprek aan met de leraar(dokusan). Dat kan vooraf, of direct na afloop van de meditatie.

Begeleiding: Elsbeth Wolf, zenleraar in de Chinese Ch’an traditie

Locatie: Citykerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam

Aanmelden: info@leerhuisspiritualiteit.nl of 06-83088572

Deelname kan alleen als je bent aangemeld. Tweemaal per jaar in september en januari is er een introductieavond voor nieuwe mensen, aanmelden via hetzelfde mailadres en tel      

De zenavonden zijn elke eerste maandag van de maand: van 19.45u tot 21.00 uur. De zendo is om 19.30 uur klaar voor wie eerder wil ‘zitten’.

Donatie per avond: € 7,-

www.leerhuisspiritualiteit.nl