05 Februari 2024

De waarheid is concreet

Ga naar overzicht

Deel op:

Thomas schilderde een nabije God.’

Thomas dacht God niet als een verre God uit een andere orde. Hij schilderde een nabije God. Zijn heilzame aanwezigheid en leiding is volgens hem in de schepping te vinden. God zoeken, ‘schouwen’ is voor hem: je richten op de hele menselijke werkelijkheid als vindplaats van God.

Door die manier van kijken treedt God ónze werkelijkheid  binnen. Daarmee ontstond opnieuw aansluiting bij het Bijbelse denken. Dat was nieuw in die tijd. Latere dominicaanse denkers als Edward Schillebeeckx, Gustavo Gutierrez en Erik Borgman zijn daar op doorgegaan.

Zij beseffen dat wij mensen denken vanuit een eigen culturele en sociale achtergrond. Ze laten zien dat waarheid en goedheid grootheden zijn die gestalte krijgen in concrete situaties. Godsverbondenheid, liefde, waarheid zijn voor hen geen abstracte begrippen, maar ze moeten geleefd worden. En met die manier van kijken zijn ze schatplichtig aan Thomas.

Fragment uit de overweging van lekendominicaan Anneke Grunder in de Dominicanenkerk Zwolle op 28 januari 2024. Lees hier de hele tekst.

Eerder verschenen

21 januari 2024
Leestijd 1 min

De waarheid zal je ontspannen

Lees meer