02 Januari 2024

Zusters VS klagen wapenfabrikant aan

Ga naar overzicht

Deel op:

ier Amerikaanse zustercongregaties, waaronder een dominicaanse, hebben een rechtszaak aangespannen tegen wapenfabrikant Smith & Wesson. De religieuzen hopen de verkoop van semiautomatische aanvalsgeweren een halt toe te roepen.

Onder de vier congregaties zijn ook de Adrian Dominican Sisters. De zusters beschuldigen Smith & Wesson ervan deel te nemen aan illegale marketingtactieken, die volgens hen een ‘gevaarlijke categorie consumenten’ aantrekken en ‘een niet aflatende en groeiende stroom van moorden faciliteren’.

De zaak is begin december ingediend bij een rechtbank in Nevada. De religieuzen hebben samen zo’n duizend aandelen van het bedrijf en zijn dan gerechtigd tot zo’n aanklacht. Ze roepen het bedrijf op om weer ‘een baken van verantwoord wapenbezit’ te worden door de productie en verkoop van AR-15’s stop te zetten.

Smith & Wesson is een Amerikaanse vuurwapenfabrikant, opgericht in 1852, momenteel gevestigd in de staten Nevada en Tennessee. Het bedrijf maakt en verkoopt een breed scala aan vuurwapens, waaronder sinds 2006 geweren van het ArmaLite-type, gewoonlijk ‘AR-15’s’ genoemd. Dit zijn semi-automatische geweren die in de meeste Amerikaanse staten legaal kunnen worden gebruikt door burgers. Ze worden nogal eens gebruikt bij de schietpartijen die tientallen malen per jaar voorkomen in de VS.

ar-15-5538179_1280

De AR 15, in veel Amerikaanse staten gewoon te koop.

De zusters noemen de AR 15 een ‘militair, massamoordend aanvalswapen’ en verwijten het bedrijf via marketing deze wapens te verkopen aan geestelijk instabiele jonge mensen. De CEO van het bedrijf hekelde in een reactie de aanklacht en zei dat de zusters niet opereren in het belang van het bedrijf.

De vier zustercongregaties pogen maatschappelijk verantwoord te ondernemen door middel van aandeelhoudersactivisme. Ze spanden in het verleden ook rechtszaken aan tegen Hyatt Hotels en General Electric en maken deel uit van het Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR), dat met een vermogen van enkele miljoenen als investeerders en aandeelhouders bedrijven wil helpen veranderen.