15 Januari 2024

Vijf jaar Huis van Dominicus Utrecht

Ga naar overzicht

Deel op:

ijf jaar geleden begon in Utrecht het Huis van Dominicus. Van een plek die moest verdwijnen is het nu een van de meest vitale kerkelijke plekken van de stad. Erik Borgman sprak erover tijdens de nieuwjaarsreceptie.

In het voorjaar van 2019 ging Hermen van Dorp aan het werk als opbouwwerker en maakte lekendominicaan Sieneke Spiegel een website. Dat gebeurde in een tijd waarin de kans bestond dat de geloofsgemeenschap opgeheven kon worden en de Dominicuskerk in de wijk Oog in Al mogelijk aan de eredienst zou worden onttrokken.

‘Inmiddels gelden wij als een van de meest vitale gemeenschappen van katholiek Utrecht en een steunpilaar voor de verdere opbouw’, schrijft lekendominicaan, hoogleraar theologie en voorzitter van de programmaraad van het Huis van Dominicus in zijn wekelijkse column, Tekenen in de tijd. Een column die ook vijf jaar geleden begon.

‘Een beetje trots mogen we wel zijn!’, schrijft Erik, die er overigens meteen op laat volgen ‘dat wij niet de oplossing in huis hebben voor alle problemen waarmee de kerk in Nederland kampt’. Ook het Huis van Dominicus zal reorganiseren om het werk te vereenvoudigen, vanwege de leeftijd van sommige vrijwilligers.

Eerder verschenen

30 november 2020
Leestijd 2 min

Dagelijks gebed in Dominicus Utrecht

Lees meer

Het dagelijks getijdengebed en de wekelijkse wereldwake gaan zeker door. Erik Borgman draagt met zijn echtgenote Anja van Leusden het gebed, twee keer per dag. ‘Verzorgde liturgie in de traditie van de kerk, een op de eigen tijd gerichte prediking met spirituele diepgang en zorg voor elkaar blijven belangrijke prioriteiten’, zegt hij. ‘In een cultuur die in alle opzichten hijgerig achter de laatste mode aanloopt, houden wij vast aan het belang van lange lijnen, trage vragen en voortgang van het gesprek met de generaties die ons voorgingen.’

Interessant is dat het het Huis van Dominicus lukt om de banden met andere kerkvernieuwers aan te halen, met name door een centrale rol te gaan spelen in  het programma Space for Grace. Dat programma ondersteunt kerkelijke initiatieven in Duitsland, België en Nederland met contacten, inspiratie en geld van Porticus, een groot internationaal en vanouds katholiek familiefonds dat over de hele wereld tal van goede doelen financiert.

Het Uitrechtse dominicaanse centrum helpt deze initiatieven te verbinden en werkt aan een plan voor de komende jaren. Erik Borgman: ‘Wij beschouwen het als een dienst van ons aan de opbouw van de kerk, maar ook als een steun en een stimulans voor de opbouw van onze eigen gemeenschap.’

dominicuskerk utrecht

Macquette van het Huis van Dominicus Utrecht

Eerder verschenen

02 november 2021
Leestijd 1 min

70 jaar Dominicus Utrecht

Lees meer