11 Januari 2024

Verlenging samenwerking uni Fribourg

Ga naar overzicht

Deel op:

ind vorig jaar vernieuwde de internationale Orde der Predikers de samenwerking met de Universiteit van Fribourg in Zwitserland. In die stad zijn twee communiteiten gevestigd, de Orde levert ook een aantal hoogleraren.

De overeenkomst is opnieuw gesloten tussen de universiteit, de Orde van Predikers en de Zwitserse Bisschoppenconferentie. De magister van de Orde, Gerard Timoner OP, is grootkanselier van de faculteit godgeleerdheid van de Universiteit van Fribourg. De afgelopen jaren studeerden ook enkele jonge Nederlandse dominicanen in de Zwitserse stad.

De aanwezigheid van de dominicanen in Fribourg dateert van het begin van de universiteit in 1889 en wordt elke tien jaar vernieuwd. Het is, gezien het afnemend aantal broeders in Europa, niet vanzelfsprekend dat de dominicanen ook docenten en hoogleraren kunnen blijven leveren.

accord-entre-OP-et-UNIV-Fribourg

Magister Gerard Timoner tijdens de plechtigheid in Fribourg. Foto op.org

Bij de ceremonie in de Raadszaal van de universiteit waren rector prof. Astrid Epinay, magister Gerard Timoner en de bisschop van Lausanne, Genève en Fribourg aanwezig: Charles Morerod, ook een dominicaan. Ook waren er veel professoren aanwezig en dominicanen uit de twee gemeenschappen van Fribourg: Albertinum en Saint Hyacinthe. 

De staatsuniversiteit van Fribourg is tweetalig (Frans en Duits). Het laatste Generaal Kapittel van de Orde gaf de magister opdracht de overeenkomst te hernieuwen. Dit jaar werd binnen de faculteit een Instituut voor Dominicaanse Studies opgericht.

Eerder verschenen

22 oktober 2022
Leestijd 1 min

Nederlander in Fribourg

Lees meer