31 Januari 2024

Jezus heelt lichaam en geest

Ga naar overzicht

Deel op:

#8220;We leven momenteel in een samenleving waar het wemelt van de demonen.’

Leo Oosterveen OP

Jezus’ speciale aandacht gaat uit naar het uitdrijven van onreine geesten en demonen, zoals in het evangelie van vandaag (Mc 1,23-28; 1,32-34.39). Wellicht speelt hier een verband mee met ziekten als psychoses, paranoia, schizofrenie en epilepsie. De verwijzing naar demonen en geesten klinkt ons niet meer zo vertrouwd in de oren. Maar hoe het ook zij, demonen wijzen op aandoeningen die je naar lijf en geest gevangen houden, tot slaaf maken.

Wat dat betreft leven we momenteel in een samenleving waar het wemelt van de demonen als we denken aan obsessies, angsten, depressies, burn-outs, verslavingen, zinverlies en acute ervaringen van eenzaamheid. Zaken waardoor je als mens vastgeketend kunt worden en het gevoel hebt geen kant op te kunnen. Zaken ook die je lichamelijk én geestelijk ziek maken.

Bevrijding van demonen betreft daarom de hele mens en dáárop is Jezus’ optreden gericht als hij heil en genezing brengt. Jezus’ handelen kent geen dualisme tussen geest en lichaam! Daarom moet de zorg voor héél de mens centraal staan als wij anderen nabij zijn in wat hen knecht en als wij proberen te helpen hun ketenen los te maken.

Lees de hele preeksuuggestie van dominicaan Leo Oosterveen op www.preekvandeweek.be.