15 Januari 2024

Gelovige gehoorzaamheid

Ga naar overzicht

Deel op:

Het klopt niet dat gelovige gehoorzaamheid een soort blinde onderwerping aan een bevel veronderstelt’.

Tommy Vandendriessche OP

In de leraarskamer van de school waar ik werk hoorde ik recent nog eens een zeldzame ‘bijbelvaste’ humoristische uitspraak. Toen een collega een verzoek eerder als een bevel formuleerde, reageerde de aangesproken collega met de uitspraak: ‘Spreek Heer, uw dienaar luistert!’

Een blijk van onderdanige onderwerping, zij het in dit geval met een ironische knipoog. De uitspraak ‘Spreek, uw dienaar luistert’ hoorden we in de eerste lezing uit de mond van de jonge Samuël die hiermee antwoordt op de stem van de Heer die sprak in de stilte van de nacht.

Al kan ik de humor waarderen, toch klopt het niet dat gelovige gehoorzaamheid een soort blinde onderwerping aan een bevel veronderstelt. Van Timothy Radcliffe is me volgend citaat bijgebleven: ‘De gehoorzaamheid van geloof heeft meer weg van het verwachtingsvol luisteren naar een strijkkwartet van Beethoven dan van het gehoorzamen van een politieagent’.

Uit de preeksuggestie van lekendominicaan Tommy Vandendriessche voor de tweede zondag van de maand. Lees hier de hele tekst op www.preekvandeweek.be