06 Januari 2024

Eerste mis in gerestaureerde kerk Mosul

Ga naar overzicht

Deel op:

en hoogtepunt in de voortgaande restauratie van de OL Vrouwkerk in Mosul, Irak: de eerste heilige mis, samen met de magister van de dominicanen.

Unesco restaureert de kerk, die tijdens de oorlog met IS verwoest was. De kerk hoort bij het dominicanessenklooster Notre-Dame de l’Heure in Mosul, in het hart van de oude stad.

Gebouwd in opdracht van de dominicanen aan het einde van de 19e eeuw werd het altijd beschouwd als een van de karakteristieke gebouwen van Mosul. De stad werd in 2014 veroverd en grotendeels verwoest door Da’esh (IS). De zusters en broeders in de regio vluchtten destijds naar Koerdisch Irak, waar ze zich over hun medevluchtelingen bekommerden.

0102

De kerk nu en enkele jaren geleden.

In oktober 2019 sloot de kloosterkerk zich aan bij de Al-Nouri moskee en de Syrisch-katholieke Al Tahera-kerk, om gebruik te maken van het restauratieplan van de UNESCO, gefinancierd door de Verenigde Arabische Emiraten. Het plan heet Reviving the Spirit of Mosul.

Afgelopen weekend werd voor het eerst weer de mis opgedragen in de kerk, waaraan ook Gerard Timoner III deelnam, de magister van de internationale Orde die uit Rome was gekomen.

Bron: Unesco

0102

Eerder verschenen