24 Januari 2024

'Bisschoppen bemoeilijken verwelkomende kerk'

Ga naar overzicht

Deel op:

n Fiducia Supplicans maakt het Vaticaan het zegenen van mensen met een homoseksuele relatie mogelijk. Tot verontwaardiging van Erik Borgman slaan de Nederlandse bisschoppen een heel andere toon aan.

Erik Borgman OP

(…) Okay dan, in alle duidelijkheid.

Als hoogleraar theologie en geprofest lekendominicaan kan ik niet anders dan kond doen van mijn teleurstelling en verontwaardiging over de reactie van de Nederlandse bisschoppen.

Het gaat er niet alleen om dat aan mijn homoseksuele zusters en broeders en aan de wijze waarop zij naar eer en geweten proberen een leven te leiden dat aan God welgevallig is, opnieuw het respect wordt onthouden wat hen toekomt. Het gaat er zelfs niet alleen om dat zij op deze manier voor de zoveelste keer worden gereduceerd tot hun seksualiteit in de meest enge zin van het woord: dat wat er tussen de lakens gebeurt.

De Nederlandse bisschoppen geven hiermee blijk van eenzelfde eenzijdigheid als onze met genitale seks geobsedeerde cultuur, terwijl Fiducia Supplicans nu juist ook oog had voor andere, intrinsiek goede aspecten van relaties.

Dit is allemaal al erg genoeg, maar het ergste is uiteindelijk dat de reactie op Fiducia Supplicans van de Nederlandse bisschoppen bemoeilijkt dat de kerk haar roeping vervult: de verwelkomende kerk te zijn die Jezus voor ogen stond en die paus Franciscus op alle mogelijke en noodzakelijke manieren probeert te herstellen.

Dit is een deel van de wekelijkse column ‘Tekenen in de tijd’ van het Huis van Dominicus in Utrecht. Lees hier de hele bijdrage.