08 December 2023

Broeders Sint Jan: studiedag over misbruik

Ga naar overzicht

Deel op:

e broeders van Sint Jan organiseren een studiedag naar aanleiding van het seksueel misbruik door hun stichter, een Franse dominicaan. Op 16 december in Utrecht.

Marie-Dominique Philippe OP (1912-2006)

De congregatie van Sint Jan is in 1975 opgericht en ook in Nederland actief. Tien jaar geleden werd duidelijk dat stichter Marie-Dominique Philippe, een dominicaan, zich schuldig maakte aan seksueel misbruik.

De congregatie bracht dat zelf naar buiten en begon een diepgaand onderzoek. De uitkomsten waren onthutsend en betroffen ook Ark-stichter Jean Vanier en een medebroeder en broer van Marie-Dominique. Zie de link onderaan dit artikel.

Het rapport, 800 pagina’s dik, verscheen in vertaling in juni en heet Begrijpen en genezen. Het onderzoekt op historisch, theologisch en psychologisch-systemisch vlak hoe dit virus van het misbruik zich heeft kunnen verspreiden.

Eerder verschenen

08 februari 2023
Leestijd 2 min

‘Dekmantels voor misbruik’

Lees meer

De broeders hebben zelf infoavonden gehad en gaan nu dieper in op de inhoud van het rapport in samenwerking met experts uit verschillende vakgebieden.

De studiedag is bedoeld voor diegenen die door het pastorale werk van de broeders met hun in contact komen. Maar het is ook de bedoeling om dit onderwerp voor een breder publiek toegankelijk en bespreekbaar te maken.

Eerder verschenen

10 maart 2020
Leestijd 3 min

‘Misbruik met mystieke dwang’

Lees meer