28 November 2023

Verkiezingen, rechtvaardigheid en vrede

Ga naar overzicht

Deel op:

e verkiezingswinst van Geert Wilders’ PVV stelt ons voor sociale, maar ook voor gelovige vragen, vindt dominicaan Francis Amponsah.

Francis Amponsah OP

Dus, met Geert Wilders’ PVV die vorige week het grootste deel (23,5%) van het totaal aantal stemmen kreeg, moeten we ons afvragen hoe het komt dat zo velen in Nederland gewillig kozen voor een institutionele racist, een klimaatontkenner, een regelrechte fan van alles wat Poetin is, iemand met weinig interesse voor de benarde situatie van landen die minder fortuinlijk zijn, enz. om het land te leiden.

Kritisch nadenken over dit resultaat, uit het brede scala van sociale wetenschappen, is duidelijk noodzakelijk.

We moeten niet alleen de onderliggende motieven, perspectieven en kwesties van mensen beter begrijpen en ons ermee bezighouden, maar ook manieren zoeken om de kwaliteit van de informatie waarop mensen hun beslissingen baseren te verbeteren.

Zeker de uiterst beperkte, ‘one-issue’ afbakening van ‘het migratiethema’ in de tv-debatten tussen partijleiders, vlak voor de verkiezingen, liet veel te wensen over.

Waarom zou deze ontwikkeling ons predikers moeten interesseren?

We kunnen ons afvragen waarom deze ontwikkeling ons zou moeten interesseren als mensen die preken over het bevorderen van gerechtigheid en vrede?

Aangezien de liefde voor God en de liefde voor de naaste één kant van dezelfde medaille is, zouden de zorgen van de minderbedeelden, zoals migranten, van belang moeten zijn en dit zou onze gedachten als individuen verder moeten zuiveren.

Dit zal naar mijn mening invloed hebben op de perceptie die we hebben over mensen die (soms en in de meeste gevallen) buiten hun schuld als immigranten in het buitenland moeten wonen.

Het vasthouden aan dit principe kan bijdragen aan de kwaliteit van de informatie die we geven over zaken als migratie, en dat zal op zijn beurt weer invloed hebben, vooral wanneer we naar de stembus moeten om onze leiders te kiezen, zoals deze week wij in Nederland hebben gedaan.

Ook dit is een heel eenvoudige manier om rechtvaardigheid en vrede te bevorderen.

Dominicaan Francis Amponsah is promotor van gerechtigheid en vrede in de provincie van de Belgische en Nederlandse dominicanen. 

met dominicus onderweg