01 November 2023

'Radcliffe gaf de synode wind in de zeilen'

Ga naar overzicht

Deel op:

oor te wijzen op vriendschap en de kracht van luisteren gaf dominicaan Timothy Radcliffe de synode wind in de zeilen, schrijft Lieve Wouters op Kerknet.be.

‘In het retraiteoord Sacrofano stond voor de verzamelde bisschoppen en niet-bisschoppen – mannen en vrouwen! – een oude, witte man.

Zo omschreef dominicaan Timothy Radcliffe zichzelf althans in zijn eerste meditatie. ‘Wie is deze dinosaurus om het woord tot jullie te richten?’, vroeg hij zich af. Had er niet beter iemand jong en niet-westers gestaan, een vrouw?

De toon was gezet. Bij het begin van zo’n grote opdracht als het vernieuwen van de Kerk zijn nederigheid en inkeer op hun plaats. Toch is Radcliffe niet zomaar de eerste de beste. Van 1992 tot 2001 was hij magister-generaal van de orde van de dominicanen. Hij reisde de wereld rond en is een veelgelezen spiritueel schrijver.’

Lees hier de analyse van Lieve Wouters op Kerknet.be

Eerder verschenen

09 oktober 2023
Leestijd 1 min

Alle meditaties van Timothy Radcliffe

Lees meer