23 November 2023

'Geen berustende houding in Oekraïne'

Ga naar overzicht

Deel op:

erwijl het oog van de wereld naar Gaza is gewend, gaat de oorlog in Oekraïne door. De Poolse dominicaan Jaroslav Krawiec schrijft een nieuwe brief via de website cath.ch. 'Ondanks het oorlogsdrama van 628 dagen zie ik nog steeds geen berustende houding.’

Beste zusters, beste broeders,

Jaroslav Krawiec is een Poolse dominicaan die in Kiev woont en werkt en leiding geeft aan de dominicanen in Oekraïne.

Toen ik begin augustus mijn vorige brief uit Oekraïne schreef, verwachtten weinig mensen dat de wereld spoedig de gebeurtenissen van een nieuwe oorlog met verbazing en pijn zou volgen. Deze keer vindt het plaats op het grondgebied van de staat Israël en in de Gazastrook. De media maken melding van duizenden doden en gewonden onder burgers, waaronder vrouwen en kinderen, en van de tragedie van de ontvoerde gijzelaars.

De gruwel van een gewapend conflict herhaalt zich in zo’n korte tijd opnieuw voor onze ogen. Voor veel mensen over de hele wereld is de oorlog in Oekraïne, die al maanden woedt, niet langer een interessant onderwerp, en nieuws uit de rivier de Dnjepr haalt steeds meer de krantenkoppen in de Poolse en internationale media. Ook in Oekraïne zelf is een zekere vermoeidheid, zelfs irritatie en woede waarneembaar.

Ondanks het oorlogsdrama van 628 dagen zie ik echter nog steeds geen berustende houding, geen verlangen om het op te geven en onze wapens neer te leggen. Misschien komt dat omdat we ons er allemaal van bewust zijn dat de inzet van deze oorlog zeer hoog is en dat de toekomst van het Oekraïense volk voor een groot deel afhangt van de uitkomst ervan.

Via de link hieronder is de hele tekst te lezen op www.cath.ch, in het Frans – maar de Google-vertaalfunctie werkt ook.

Op de foto in de banner staat ‘Jimmy-Jesus’. een Amerikaan die te voet naar Kiev trok en die bij de dominicanen in de Oekraïense hoofdstad logeerde.

Eerder verschenen

04 juli 2023
Leestijd 2 min

Nieuws uit Fastiv (Oekraïne)

Lees meer