13 November 2023

Eerste kapittel lekendominicanen in lage landen

Ga naar overzicht

Deel op:

fgelopen weekend hielden de lekendominicanen van België en Nederland hun eerste kapittel. Dat gebeurde in de norbertijnenabdij van Postel. Annemie Deckers werd gekozen tot eerste voorzitter.

Tekst: Jan van Hooydonk. Beeld: Karin Bornhijm.

De fusie van de Nederlandse en Belgische provincie van de dominicanen die in mei 2022 haar beslag kreeg, had ook tot gevolg dat de gemeenschappen van lekendominicanen in Nederland en België één provinciaal verband gingen vormen.

Afgelopen weekend hielden zij in de norbertijnenabdij van Postel – op de grens van Nederland en België – hun eerste provinciale lekenkapittel. Afgevaardigden van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland (DLN), van de Dominicaanse Lekengemeenschap Vlaanderen (DLV) en van de zeven lokale fraterniteiten in Franstalig België maakten in een geanimeerde sfeer kennis met het lekenleven in de drie onderscheiden regio’s.

foto 1 leken lage landen nov 2023

Het kapittel van de lekendominicanen in vergadering

De lekengemeenschappen in Nederland, Vlaanderen en Franstalig België kennen ieder een eigen geschiedenis en dynamiek; de religieuze en culturele context in de drie regio’s verschilt aanzienlijk. De vergadering benadrukte de noodzaak de eigenheid van elke regio te respecteren (‘subsidiariteit’), maar tegelijkertijd wil men ook inspiratie en initiatieven met elkaar delen.

De kapittelleden spraken de wens uit om de communicatie tussen de fraterniteiten te bevorderen en gelegenheden te scheppen voor ontmoeting. Prioriteit voor de komende jaren is zeker ook dat  lekendominicanen en hun gemeenschappen hun gezicht laten zien en hun stem laten horen via de provinciale website(s).

Eerder verschenen

Vanzelfsprekend streven zij naar een goed contact en samenwerking met de broeders van de provincie, zustercongregaties en anderen met wie zij als ‘partners in de dominicaanse zending’ zijn verbonden.

Annemie Deckers tijdens haar ‘maidenspeech’

Het kapittel koos Annemie Deckers (DLV) tot voorzitter van de nieuwgevormde Provinciale Raad van  lekendominicanen. De voorzitters van de drie regio’s maken ambtshalve eveneens deel uit van dit overkoepelend bestuur van de lekendominicanen in de Provincie van Sint-Thomas in België. Daarnaast koos het kapittel drie raadsleden: Erik Borgman (DLN), An Engelen (DLV) en Jean-Paul Huygens (Franstalig België).

‘Wij hebben als lekendominicanen in België en Nederland weliswaar niet zelf voor deze fusie gekozen, maar zij is wél onze realiteit’, aldus Annemie Deckers in haar ‘maidenspeech’ als nieuwgekozen voorzitter van de Provinciale Raad. ‘Laten we ons samengaan als lekendominicanen in één provincie vooral ook zien als een uitdaging en als een verrijking.’

Haar woorden markeerden in Postel een nieuwe etappe voor de dominicaanse leken in België en Nederland. Ze vonden tijdens het lekenkapittel algemeen bijval.

foto 5 leken lage landen nov 2023

De Provinciale Raad 2023-2027, v.l.n.r.: broeder Bernard De Cock (provinciaal promotor), Annemie Deckers (voorzitter), Erik Borgman, An Engelen, Jean-Paul Huygens (raadsleden), Anneke Grunder (voorzitter DLN), Pierre-Paul Boulanger (voorzitter Franstalig België).

Eerder verschenen

05 juli 2018
Leestijd 2 min

Lekendominicanen Vlaanderen van start

Lees meer