16 November 2023

Eendrachtskapel Rotterdam tijdelijk dicht

Ga naar overzicht

Deel op:

anwege afbrokkelend gesteente is de Eendrachtskapel in Rotterdam voorlopig gesloten. De internationale studentengemeenschap, bediend door dominicanen, heeft nu tijdelijk onderdak in Kralingen.

De Eendrachtskapel is de oudste nog functionerende rk-kerk in Rotterdam. Er huist een internationale gemeenschap van studenten en expats, waar de Rotterdamse dominicanen in de stad pastoraal verantwoordelijk voor zijn.

Twee weken geleden bleek dat de kerk per direct gesloten werd. Onverwacht was pleisterwerk en gesteente losgekomen uit het plafond, en de inspecteurs oordeelden dat dit een gevaar vormde voor de bezoekers. Het nieuws was een schok voor de bezoekers en de broeders, meldt Richard Steenvoorde op de blog ‘Missiepost 010‘.

Behalve een bloeiende is de Eendrachtskapel ook een kwetsbare kerk. Het omliggende klooster is al lang geleden afgebroken, de wijk waarin de kerk staat verzakt, en daardoor zakt ook de kerk zelf.

Eerder verschenen

22 juni 2021
Leestijd 2 min

Drukte in Eendrachtskapel Rotterdam

Lees meer

Bovendien zijn er nauwelijks fondsen beschikbaar voor het onderhoud van de kapel. Gedurende vele jaren was men al tevreden als het gebouw water- en winddicht bleef. Dankzij gulle gevers konden enkele kleinere projecten wel uitgevoerd worden.

De gemeenschap vierde Allerheiligen en Allerzielen in het Steiger, maar daar is op zondagnamiddag geen meer permanente plek. Die is nu gevonden geen in Kralingen, in de Sint Lambertuskerk. Afgelopen zondagavond om 18.00u vierde de gemeenschap daar de eerste Engelstalige mis.

Alle overige activiteiten, zoals catechese, Taizé-vieringen en aanbidding, zullen voorlopig in het klooster van de broeders plaatsvinden.

Eerder verschenen

06 september 2022
Leestijd 1 min

Presentatie dominicanen in Eendrachtskapel

Lees meer