24 Oktober 2023

Wat van de keizer en wat van God is

Ga naar overzicht

Deel op:

Dat je elkaar als mens blijft zien, daarvoor kunnen we ons inspannen.’

Jozef Essing OP

Dat biedt perspectief in een tijd dat we ons machteloos voelen. Wij denken direct aan oplossingen, maar de Schrift maant ons om eerst goed te beseffen wat ons streven is, waar je op uit bent midden in het tumult – het geweld tussen Rusland en Oekraïne, Israël en de Palestijnen; het geweld in onszelf, wanneer we het daarover hebben en de emoties hoog oplopen, zo erg dat het gesprek gestaakt moet worden.

We kunnen de wereld blijkbaar niet zomaar veranderen. Wat we wel kunnen is nabijheid tonen en scherp in het oog houden wat we beogen (…).

Dat je elkaar als mens blijft zien, daarvoor kunnen we ons inspannen. Ieder van ons heeft daartoe eigen mogelijkheden, vanuit ieders eigen positie.: in gesprekken als het over dit conflict gaat, of als je hierover schrijft of spreekt, of wanneer je leidinggeeft aan een groep mensen in kerk of samenleving.

Menselijkheid staat of valt met het vermogen om de mens te blijven zien, om zich in te leven in de pijn van de mens aan de andere kant. En juist dat komt weinig in het nieuws naar boven; juist dat behoeft ondersteuning.

Uit de preek van dominicaan Jozef Essing, 21 oktober 2023, Dominicuskerk Utrecht. Lees hier de hele tekst.