31 Oktober 2023

Professie lekendominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

Ik kan niet anders, hier sta ik, God helpe mij’. Dat was het motto van de professieviering van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, afgelopen zondag in kloosterkapel van Huissen.

door Jan van Hooydonk (tekst) en Maja Overvliet (beeld)

Tegenover DLN-voorzitter Anneke Grunder en religieus assistent broeder René Dinklo verbonden Marie-José Dusseldorp en Janet Moeijes zich blijvend met de Orde van de Predikers.

‘Ik kan niet anders. Hier sta ik. God helpe mij.’ Deze woorden kozen beide feestelingen als motto voor hun definitieve professie.

‘Het zijn eerlijke woorden, woorden die getuigen van een diepe geloofsbeleving’, zo zei lekendominicaan Corinne van Nistelrooij die tijdens de viering de overweging verzorgde.

professie dln 2023-2

Corinne van Nistelrooij OP

‘Er klinkt een soort noodzaak die ze niet willen afschudden, maar die ze juist willen beamen. Een besef van afhankelijkheid, van willen léven met God.’

‘Een oprechte motivatie om in de kring van dominicaanse mensen te worden opgenomen. Je persoonlijk te willen verbinden met déze gemeenschap. Om door dik en dun, in navolging van de H. Dominicus steeds opnieuw je eigen leven te verbinden met God.’

‘Wie zichzelf ook maar één ogenblik volledig los zou laten, aan die mens zou alles volledig worden gegeven’, zo klonk het tijdens de viering bij monde van Meister Eckhart. Een oproep om ons ‘te verlaten op God, God te laten zijn, te horen naar het eeuwige Woord, dat Christus zelf is’, zo hield Corinne van Nistelrooij haar toehoorders voor.

Ook de profeet Jeremia kwam tijdens de viering aan het woord. Jeremia ‘spreekt over God als een vuur dat brandt in zijn hart. Een vuur dat niet te bedwingen is’, aldus Corinne van Nistelrooij.

professie dln 2023-3

Midden links Marie-José Dusseldorp OP, rechts van haar Janet Moeijes OP.

‘Ook in onze tijd is spreken vanuit het evangelie soms een lastige zaak. De wereld om ons heen is geseculariseerd, in het nieuws zijn oorlog en bloedvergieten aan de orde van dag.’

‘Maar juist dán ‘horen we net als Jeremia een Stem die om vrede roept, om rust en heiliging van het leven. Een stem die we willen horen, willen navolgen. Op zo’n moment delen we in Gods goedheid en weten we, dat we als dominicaanse predikers het eeuwige Woord willen laten klinken.’

Marie-José Dusseldorp en Janet Moeijes ontvingen als blijvend aandenken aan hun professie beiden een licht. Teken van het licht dat zij in de wereld verder willen dragen.
De talrijke aanwezige zusters en broeders van de Dominicaanse Familie namen hen met een hartelijke omhelzing op in hun kring.

Lees hier de volledige tekst van de beide lezingen en de overweging van Corinne van Nistelrooij.

Eerder verschenen

01 juni 2022
Leestijd 2 min

Lekendominicaan zijn

Lees meer