09 Oktober 2023

Over de weg van de synode

Ga naar overzicht

Deel op:

Er is geen weg meer terug, en dat stemt hoopvol.’

Ineke van Cuijk OP, Foto Ramon Mangold

Paus Franciscus heeft de wereldwijde synode uitgeroepen om samen de weg van luisteren en onderscheiden te gaan als een weg om te leven.

En behalve bisschoppen zijn er deze keer leken, ook vrouwen, aanwezig, die volwaardig lid zijn. En dat betekent dat zij de mogelijkheid hebben om aan het einde van het synodale proces (volgend jaar oktober) over een slotdocument te stemmen.

Dat maakt deze synode een grote gebeurtenis voor de Kerk. En zoals we weten is deze zeer breed en uitgebreid voorbereid.

Misschien kunt u zich nog herinneren bij het lezen/horen van verschillende teksten en rapporten hoe wereldwijd problemen zich aandienen. Waar wij dachten dat er vooral Westerse problemen waren, viel het op dat wereldwijd mensen aanlopen tegen de achtergestelde positie van vrouwen, de clericaliteit, de eenzijdige kijk op seks en moraal.

En natuurlijk worden al deze kwesties niet zo maar opgelost maar zoals een Belgische Bisschop zei ‘er is geen weg meer terug’. En dat stemt hoopvol.

Begin van de overweging van lekendominicaan Ineke van Cuijk op 8 oktober 2023 in de kloosterkapel van Huissen. Lees hier de hele tekst.

Eerder verschenen

10 juli 2023
Leestijd 2 min

‘Vaart maken na Praag’

Lees meer