08 Oktober 2023

Groeien in geloof door ‘synodaal luisteren’

Ga naar overzicht

Deel op:

at betekent het om een synodale kerk te zijn? Twee Rotterdamse dominicanen gingen in gesprek met de studenten uit hun internationale studentenparochie. Het ND schreef erover.

Klik om het artikel in het Nederlands Dagblad te lezen. Betaalmuur! Maar als je een account aanmaakt gratis te lezen.

Bij de internationale studentenparochie in Rotterdam zijn bijna tweehonderd studenten van 52 nationaliteiten aangesloten. Dominicanen Richard Steenvoorde en Stefan Mangnus organiseerden drie avonden waarbij ze steeds aan de slag gingen met een vraag uit het document dat nu in Rome wordt besproken.

De deelnemers dachten een aantal minuten in stilte biddend na over de vraag; daarna, deelden ze hun reflecties met elkaar. Daarop volgde weer stilte voor reflectie en gebed en vervolgens bespraken ze met elkaar wat de gedachten van de anderen bij hen opriepen. Na opnieuw een stilte besloten ze met nadenken en bidden over het ‘hoe nu verder?’

(…)

Steenvoorde wil nu gaan nadenken hoe hij deze manier van kerk-zijn op meer plekken kan toepassen. ‘Een vraag die bij onze studenten leeft, is hoe zij concreet hun geloof doordeweeks vorm kunnen geven. Zij hebben nu ervaren dat de kerk niet binnenkomt wanneer de pastoor binnenkomt, maar wanneer er een gedoopt iemand binnenkomt. Zij hoeven dus niet te wachten totdat iemand iets gaat organiseren. Deze jonge mensen worden hier volwassen in hun geloof, ze gaan erover praten en het zelf ook doen.

Klik hier om het hele artikel in het Nederlands Dagblad te lezen. Betaalmuur! Maar als je een account aanmaakt gratis te lezen.

Eerder verschenen

06 september 2023
Leestijd 1 min

Drie synodeavonden in Rotterdam

Lees meer