04 Oktober 2023

Godslamp zusters Voorschoten gestolen

Ga naar overzicht

Deel op:

et is misschien wel het kostbaarste bezit van de dominicanessen van Voorschoten: een godslamp, gemaakt met de ringen van hun overleden medezusters. Zaterdagnacht werd het uit de kapel gestolen.

De gedachtenislamp.

Overste zuster Regina Plat is er ontdaan van, zoals alle bewoners van Huize Bijdorp, het moederhuis van de dominicanessen van Voorschoten. ‘Het gaat niet om het geld, maar om de emotionele waarde’, zegt ze.

Een professiering betekent veel voor de zusters, daarmee bezegelen ze hun keuze voor het leven als dominicanes. ‘Deze ringen zijn gedragen door onze overleden medezusters, onze voorgangers’, zegt zr. Regina.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de lamp ontvreemd uit de kapel. En het gekke is: er zijn geen sporen van braak of andere sporen gevonden. Ook is er niets anders gestolen. De dieven hebben een stoel gepakt en de lamp uit de muur geschroefd.

‘De burgemeester van Voorschoten is meteen gekomen’, zegt zr. Regina, ‘om te troosten. Inmiddels is de recherche ermee bezig en ook Interpol is ingeschakeld. Hopelijk kan het worden gevonden en worden voorkomen dat het wordt omgesmolten.’

De congregatie bestaat dit jaar 182 jaar. In 2004 is de lamp gemaakt, het ontwerp van een Nederlandse kunstenaar werd uitgevoerd in Spanje. Eerder dit jaar verdween een bronzen beeld uit de hal van de kapel van de dominicanen in Huissen.

Het nieuws trekt veel aandacht, zo wijdde Stijn Fens er zijn column aan in Trouw, op 7 oktober.

0103

Foto's uit 2015 van Ramon Mangold

Eerder verschenen

26 juni 2023
Leestijd 1 min

Bronzen beeld kapel Huissen gestolen

Lees meer