11 Oktober 2023

Bijzonder schilderij naar Antwerpen

Ga naar overzicht

Deel op:

e Pauluskerk in Antwerpen is een bijzonder zeventiende-eeuws schilderij rijker, mogelijk van Cornelis de Vos. Het doek is echter toe aan restauratie.

Dat meldt de kerk op Facebook. De Sint-Paulus, sinds 2020 weer verbonden met de dominicanen, heeft al twee andere werken van de Antwerpse schilder, die deel uitmaken van de 15 mysteriën. Het nieuwe werk werd zaterdag 7 oktober onthuld tijdens een vertelconcert over de wonderbaarlijke geschiedenis van Dominicus van Soriano.

Het schilderij verbeeldt wat er bijna 500 jaar geleden gebeurde in het dominicanenklooster van Soriano, Zuid-Italië. Volgens de legende overhandigden Maria, Catharina van Alexandrië en Maria Magdalena toen een in de hemel vervaardigd schilderij van Dominicus aan een verbouwereerde koster.

dominicus soriano antwerpen

Het doek is een cadeau van de Sint-Martinuskerk in Burcht, die eerder dit jaar werd ontwijd en herbestemd. Het is een meesterwerk, daarover zijn kenners die het schilderij al zagen het eens. Waarschijnlijk sierde het kunstwerk het dominicanessenklooster in Temse en werd het begin 19de eeuw gekocht door de Sint-Martinuskerk.

Eerder verschenen

Archiefstukken en stijlonderzoek wijzen in de richting van Cornelis de Vos of zijn atelier als mogelijke auteur. Op basis van die bronnen en stilistische analyse dateert men het werk in het tweede kwart van de 17de eeuw. Cornelis de Vos werd geboren in Hulst in 1584/5 en overleed in Antwerpen in 1651.

Sint-Paulus neemt de tijd om dit verder te onderzoeken en fondsen te werven voor de restauratie. Want die is broodnodig, het werk is helaas in zeer slechte staat. Ondertussen is het schilderij weer veilig opgeborgen en niet zichtbaar voor het publiek. Binnen enkele jaren hoopt men het feestelijk te mogen presenteren als een schitterende parel van de Sint-Pauluskerk.

Eerder verschenen

07 mei 2022
Leestijd 2 min

Een ‘nieuwe Dominicus’ onthuld

Lees meer