11 September 2023

Zielsgelukkig in het klooster

Ga naar overzicht

Deel op:

e jonge dominicaan Stefan Ansinger woont sinds kort na vijf jaar studie in Fribourg in Rotterdam. VOX, tijdschrift van de Radboud Universiteit, zocht hem op in Zwitserland voor een aanstekelijke reportage.

Klik voor het artikel

Van misvieringen tot YouTube-video’s monteren en van gregoriaans zingen tot een motorwijding. Voor Stefan Ansinger is geen dag hetzelfde. Na een studie bestuurskunde in Nijmegen trad hij in bij de dominicanenorde. Vox volgde hem 24 uur in het Zwitserse Fribourg, waar hij de afgelopen vijf jaar in een klooster woonde en theologie studeerde.

Dinsdag, 14.00 uur – In een messing emmertje met gewijd water dompelt broeder Stefan Ansinger (28) een kwast die aan een wc-borstel doet denken. Hij houdt de kwast in de lucht, spreekt in het Frans een zegen uit en zwaait het ding met een ruk naar beneden. De directeur van een Zwitsers vastgoedbedrijf en zijn nieuwe motorfiets krijgen de volle laag. Even later krijgen ook de vijftien medewerkers die zich in een cirkel rond de rode Ducati hebben verzameld, flink wat druppels water in hun gezicht. Iedereen lacht.

‘De mensen moeten wel een beetje nat worden’, vertelt Ansinger even later bij koffie met Nidelkuchen, gebak uit Fribourg.