29 September 2023

Fusie dominicanen Duitsland, Oostenrijk, Hongarije

Ga naar overzicht

Deel op:

o’n 140 dominicanen in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije vormen eind januari 2024 een nieuwe, gemeenschappelijke religieuze provincie, genoemd naar Sint Albertus.

Peter Kreutzwald OP

Hongarije hoorde al sinds 2017 als vicariaat bij de Duitse provincie van Teutonia. De nieuwe provincie is een van de ongeveer 40 provincies van de dominicaanse Orde wereldwijd.

De fusie wordt officieel op 28 januari 2024, de feestdag van St. Thomas van Aquino, patroonheilige van de Orde. De broeders werken echter al jaren samen.

De nieuwe provincie draagt de naam van St. Albert, naar Albertus de Grote (of Magnus). Hij leefde en werkte in de 13e eeuw als dominicaanse geleerde op het grondgebied van de nieuwe provincie en is de beschermheilige van de wetenschappers.

Na de officiële fusie eind januari houden de broeders hun vierjaarlijkse kapittel. De magister van de Orde benoemde inmiddels de Teutoonse provinciaal Peter Kreutzwald OP tot de eerste provinciaal van de nieuwe provincie.

duitse provincies

Op 17 september namen de dominicanen afscheid van het noviciaat in Worms, dat daar dertig jaar was gevestigd. Novicemeester Laurentius Höhn OP is met de novicen verhuisd naar het klooster in Vechta (Nedersaksen).

De dominicanen tellen wereldwijd ongeveer 5.500 broeders, 2.500 moniale zusters, 25.000 actieve zusters en ongeveer 125.000 vrouwen en mannen in dominicaanse lekengemeenschappen.

Vorig jaar gingen de Belgische en de Nederlandse dominicanen samen, de Nederlanders vormen voorlopig een vicariaat in de Belgische provincie.

Eerder verschenen