28 September 2023

360 graden in de Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

e Dominicus in de Spuistraat in Amsterdam werd door de befaamde Pierre Cuypers, die lekendominicaan was, gebouwd. De kerk is nu via een gedetailleerde opname digitaal te bezoeken.

De Dominicuskerk werd gebouwd in 1883-1893 door Pierre Cuypers, die ook verantwoordelijk was voor het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam. De beroemde architect was lid van de Derde Orde van Sint Dominicus, de voorloper van de huidige lekendominicanen.

Eerder verschenen

27 oktober 2016
Leestijd 3 min

Wies van Leeuwen brengt Cuypers tot leven

Lees meer

Momenteel is de Dominicus in Amsterdam al enkele decennia een zelfstandig kerkgenootschap, dat wel steeds banden met de dominicanen heeft aangehouden.

De opname met de 360 graden-camera is in coronatijd gemaakt (vandaar het beperkte aantal stoelen) en is nu te zien via de vernieuwde website van de gemeenschap. Daar is ook een uitgebreider historisch verhaal over het gebouw te lezen.

dominicus amsterdam 360 graden

Cuypers ontwierp ruim honderd kerken en is herkenbaar aan zijn neogotische stijl, geïnspireerd door de middeleeuwen. In de negentiende eeuw werd het de katholieke bouwstijl bij uitstek. De Dominicuskerk is de enige Cuyperskerk in Amsterdam die nog in gebruik is.

Cuypers ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook de inrichting, van altaar tot orgelkast en van muurschilderingen tot biechtstoelen. Deels werden die vervaardigd in zijn eigen atelier. Dat maakt van de Dominicuskerk, volgens kunsthistoricus Wies van Leeuwen, ‘een totaalkunstwerk, een bijzonder samengaan van ruimte, schilderingen en meubilair’.

Eerder verschenen

01 mei 2022
Leestijd 2 min

Dominicaanse sporen

Lees meer