10 Augustus 2023

Taizé: 'Een innerlijke douche'

Ga naar overzicht

Deel op:

pnieuw ging dominicaan Jan van Duijnhoven deze zomer naar het oecumenische jongerencentrum Taizé. Thema was dit jaar innerlijk leven en solidariteit, naar de laatste brief van prior broeder Aloïs, die bekendmaakte zijn ambt over te dragen.

Het was opnieuw bijzonder om een week in Taizé te zijn, zoals iedere keer. Geraakt was ik op de eerste avond al, hoe er opgeroepen werd om seksueel misbruik, geweld en ook geestelijk misbruik te melden.

De zondag kon niet beter beginnen met het lied Laudate omnes gentes maar dan in het Russisch – Slavite vsi narody, slavite Gospoda. (Onderaan dit bericht staat een Oekraïense opname van dit lied, red).

br andrew en alois taize

Prior br. Alois (rechts) en zijn opvolger br. Andrew, opvolgers van stichter br. Roger Schutz. Foto: taize.fr

Op de maandag verraste mij en velen dat prior br. Aloïs heeft besloten om zijn prioraat over te dragen aan br. Matthew, een anglicaan en een Engelsman. Bijzonder dat hij ook de contacten onderhoudt met jongeren uit Rusland! Lees hier het nieuwsbericht over deze overdracht.

Taizé was ook dit jaar een mooie belevenis, met meer dan 2.000 jongeren. Er werd heel goed gezongen met vele prachtige solo-stemmen en ook alle generaties waren goed vertegenwoordigd en gingen goed met elkaar om.

jan van duijnhoven taize 2023 met jongeren uit gdansk

Jan van Duijnhoven OP met een groep jongeren uit Gdansk, begeleid door br. Rafa OP

Deze week was het ook een beetje een komen en gaan want vele groepen onderweg naar de Wereld JongerenDagen in Lissabon hebben Taizé aangedaan zoals jongeren met een dominicaan uit Gdansk, Polen en ook het bisdom Den Bosch met de franciscanen.

Het thema van de week was Innerlijk leven en Solidariteit, de titel van de brief van br. Aloïs. Klik hier om de brief te lezen. Bij de volwassenen boven de 35 heeft br. Pedro dit uitgelegd, vertrekkend vanuit de brief, naar Bijbelse passages. De Belgische bisschop Johan Bonny, die vertrouwd is met Taizé, verzorgde een prachtige workshop over zijn missie in Antwerpen.

jan van duijnhoven taize gebed 2023

Drie keer per dag zitten vele honderden jonge mensen samen in de kapel, voor stilte, gebed en zang.

Taizé is voor mij al deze jaren een ervaring van de Heilige Geest, een Pinksterervaring. Ik heb het vaak ervaren als een innerlijke douche. Hoe meer biddend, hoe meer verrassend. Ieder jaar treft mij ook dat ik hierdoor ook de meest verlaten zielen mag ontmoeten, die me ook het meest bijblijven.

Tenslotte: Taizé bereidt zich voor en geeft ook medewerking aan de komende bisschoppensynode in Rome, in oktober 2023, met een dag van gebed onder de titel: Together, een samenkomst van het volk van God. www.together2023.netLast but not least, ook een groep studenten uit mijn woonplaats Nijmegen was een week in Taizé. Ook dat geeft nieuwe moed, hoop.

Br. Jan van Duijnhoven OP

0102

Jan van Duijnhoven OP met prior br. Alois en de Nederlandse Taizé-broeder Sebastiaan.

Opname van de Poolse tv van de Europese Taizé-bijeenkomst in Wrocław (2019): Laudate omnes gentes in het Oekraïens.

Eerder verschenen

08 augustus 2023
Leestijd 3 min

Feest en barmhartigheid

Lees meer