08 Augustus 2023

Feest en barmhartigheid

Ga naar overzicht

Deel op:

ondag sloot paus Franciscus in Lissabon, Portugal, de Wereld Jongerendagen af. Ruim anderhalf miljoen mensen, vooral jongeren van over de hele wereld, waren daarbij. Het was de afsluiting van een geloofsfeest dat zijn weerga niet kent.

Bij de Wereldjongerendagen waren ook vier broeders uit de Belgische-Nederlandse provincie aanwezig. De broeders Kiran en Joe, oorspronkelijk uit India die in het klooster in Antwerpen wonen en werken, de Rotterdamse broeder Michael-Dominique en broeder Tiemen die hiervoor uit Rome was overgekomen.

De broeders deden mee aan een initiatief van de twee Franse provincies (La France en Toulouse). Zij hadden broeders uit de hele orde opgeroepen naar Lissabon te komen voor het ‘projet Miséricorde’ (project Barmhartigheid).

WJD-Lissabon 2023-5

Vlnr broeders Joe, Kiran, Michael-Dominique en Tiemen.

De kerk van Sao Jose, in het centrum van Lissabon, vormde de thuisbasis voor het project, waar Franse jongeren voor de kerk een café runden waar plaats was voor ontmoeting en lezingen. Daarnaast waren er in de kerk in drie shifts tussen 13:00 en 23:00 uur steeds acht dominicanen aanwezig die in verscheidene talen konden biechthoren. Daar werd ongelooflijk veel gebruik van gemaakt.

Broeder Michael-Dominique: ‘Je merkt dat onder jongeren het sacrament van verzoening springlevend is. In al hun kwetsbaarheid en gebrokenheid verlangen ze naar Gods barmhartigheid en liefde. Het is prachtig dat ze zich zo durven openen. En vooral bijzonder dat ze dit sacrament zo weten te waarderen.’

WJD-Lissabon 2023-2

In de kerk hadden de broeders van Toulouse een speciaal reliek van de middeleeuwse dominicaan Thomas van Aquino geplaatst. De orde viert in drie achtereenvolgende jaren dat Thomas dit jaar 700 jaar geleden heilig is verklaard, volgend jaar is het 750 jaar na zijn overlijden en in 2025 gedenken we zijn geboorte, 800 jaar geleden.

Veel jongeren kwamen naar de kerk om bij de relieken stil te zijn en te bidden. Sommigen noemden de plek een oase van rust in de hectiek en drukte van de Wereld Jongerendagen.

Naast de ontmoeting met elkaar was ook de aanwezigheid van paus Franciscus een hoogtepunt. Bij zijn aankomst in Rome op donderdag sprak hij de jongeren toe en gaf hun mee dat er voor iedereen (todos) plaats is in de kerk: ‘Voor mensen die fouten maken, voor hen die vallen en voor hen die worstelen.’ Het is volgens de paus de taak elke gemeenschap ervoor te zorgen dat de kerk een plek voor iedereen wordt.

Andere hoogtepunten waren de kruisweg met krachtige getuigenissen van jongeren op vrijdag en de slotmis zondagochtend. Op het Feest van de Gedaanteverandering (6 augustus) riep de paus in de brandende zon de jongeren op te stralen. ‘We worden lichtgevend, we stralen, wanneer we Jezus verwelkomen en we leren liefhebben zoals Hij. Liefhebben zoals Jezus: dat maakt ons lichtgevend, dat brengt ons ertoe om werken van liefde te doen.’

0102

Bovenal was het in Lissabon een enorm feest. Een overweldigende ervaring om met zovelen samen te zijn: jongeren maar ook dominicaanse broeders en zusters. Een broeder vertelde over een Portugese journalist die de kerk van Sao Jose had bezocht en schreef dat de jongeren die de kerk verlieten straalden en een innerlijke rust over zich hadden.

Broeder Tiemen, die al meer dan dertig jaar in Rome als biechtvader werkt in de basiliek van Santa Maria Maggiore zei: ‘Ik ben zo blij dat ik hiernaartoe gekomen ben. Zo inspirerend al die jonge mensen. Ik had dit voor geen goud willen missen.’

Paus Franciscus maakte aan het eind van de slotmis bekend dat de volgende Wereld Jongerendagen in 2027 in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zullen zijn.

WJD-Lissabon 2023-10