08 Augustus 2023

Een identiteit die van binnen naar buiten gaat

Ga naar overzicht

Deel op:

Niet “kleren maken de man” met een identiteit die van buiten naar binnen gaat, maar met een identiteit die van binnen naar buiten gaat.’

René Dinklo OP

Wordt je identiteit nu wezenlijk bepaald door hoe jij eruitziet en hoe jij je kleedt? Nee, je uiteindelijke identiteit komt naar voren bij het doorschouwen van jezelf of een ander.

Ik ben ervan overtuigd dat een ieder de volgende ervaring kent. Wanneer je langer contact hebt met een persoon met een zichtbare handicap dan verdwijnt op een gegeven moment die handicap in je beleving. Je ziet het als het ware niet meer omdat je in die ander vooral zijn of haar wezenlijke identiteit ervaart. En in mijn ervaring heeft dat vooral te maken met de identiteit die van God gegeven is.

Dat laatste komen we sterk bij Dominicus tegen. (…) Zijn sobere kleding hielp hem om zijn verkondiging waarachtig te laten zijn, maar zijn kracht, zijn identiteit, kwam vanuit God. Hoe? Door zich te voeden vanuit zijn intensieve gebedsleven, zijn studie en het samenleven met zijn religieuze broeders en zusters.

De gedaanteverandering van Jezus op de berg en het leven van Dominicus mogen ons richting geven hoe we ons als mens kunnen ontwikkelen. Niet ‘kleren maken de man’ met een identiteit die van buiten naar binnen gaat, maar met een identiteit die van binnen naar buiten gaat. Een identiteit die voorafgaat aan ons DNA, namelijk de oer-identiteit dat we drager zijn van Gods beeld.

Slot van de preek van dominicaan René Dinklo in de Dominicanenkerk Zwolle op 6 augustus. Lees hier de hele tekst.

Eerder verschenen

01 augustus 2023
Leestijd 2 min

Nieuwe rector voor Dominicanenkerk Zwolle

Lees meer