24 Augustus 2023

'De legendarische katharen hebben nooit bestaan'

Ga naar overzicht

Deel op:

Pays Cathare’ heet het land waar de dominicanen ontstonden nog steeds. De katharen duiken in veel moderne verbeeldingen op. Maar hebben ze wel bestaan? Een artikel in de Groene Amsterdammer onderzoekt het.

Katharen worden verbannen uit Carcassonne in 1209, de schildering stamt uit ca. 1415.

De katharen zijn zo langzamerhand in een identiteitsmythe veranderd. De laatste decennia is het idee gegroeid dat ze de helden en slachtoffers waren van een verzetsstrijd tegen noordelijk Europa en de almachtige kerk.

Bewoners van de streek, protestanten maar ook moderne spirituelen vereenzelvigen zich met hen – en voor de toeristische sector in het zuidelijke Frankrijk onder Toulouse is het een mooi verhaal.

In een lang lezenswaardig artikel in de Groene Amsterdammer beschrijft Samuel Peperkamp het voortgaande onderzoek naar de tijd waarin Dominicus en de eerste dominicanen optraden. Zowel Europa als de rk-kerk zochten een nieuwe vorm en het kwam sommigen ook goed uit om verschillende religieuze bewegingen die voor zuiverheid en soberheid pleitten hard aan te pakken.

Eerder verschenen

30 maart 2018
Leestijd 28 min

Longread: geschiedenis van de Orde

Lees meer