17 Augustus 2023

Boek: 'Questioning God'

Ga naar overzicht

Deel op:

e vreugde van conversatie. Het is een centraal thema voor voormalig magister van de orde Timothy Radcliffe. De Engelse dominicaan, in de pauzes van ziekte en herstel, maakte een boek in gesprek met zijn Poolse medebroeder Lukas Popko.

De Engelse dominicaan en geestelijk leraar Timothy Radcliffe (77) is hersteld van een zware operatie. Vanwege teruggekeerde kanker werd twee jaar geleden een deel van zijn kaak weggenomen en vervangen door bot uit een been.

Hij behield echter zijn vitaliteit en is weer actief, reist, leidt komende oktober zelfs een retraite in Rome, voorafgaand aan de bijeenkomst van bisschoppen over het synodaal proces in de kerk. In een portret in The Tablet staat echter te lezen dat de kanker weer terug begint te komen.

Vanuit hun vriendschap en hun gedeelde liefde voor de studie van de Schrift maakte br. Timothy een boek samen met de Poolse dominicaan en bijbelgeleerde Lukasz Popko (45). Het wezen van God is liefdevolle uitwisseling, vriendschap, en dat toont zich bij uitstek in de vriendschap tussen mensen, vinden zij. ‘Het is typisch dominicaans om te geloven dat vriendschap met God wordt gebroken door het prisma van vriendschap met elkaar.’

Questioning God onderzoekt Bijbelse gesprekken met God, die ons vanaf het begin vragen stelt. Van ‘Adam, waar ben je?’, tot de vraag van de verrezen Christus aan Petrus: ‘Hou je van mij?’ Omgekeerd stelt ook de mens vragen, zoals de Samaritaanse vrouw Jezus aansprak bij de bron.

In dit heen en weer raken mensen steeds dieper betrokken op het leven van God, dat het eeuwige gesprek is van de Drie-eenheid. Inzicht in deze transformerende gesprekken zijn nuttig nu de kerk zich afvraagt hoe ze in deze onzekere tijd trouw aan God kan zijn.

Uitgave: Bloomsbury. Klik voor informatie.

radcliffe popko

Timothy Radcliffe en Lukasz Popko bij de lancering van het boek. Foto: Dominican Friars.

Eerder verschenen

14 december 2022
Leestijd 1 min

Samenvatting ‘Leven in volheid’

Lees meer