10 Juli 2023

'Vaart maken na Praag'

Ga naar overzicht

Deel op:

et synodale proces begint op stoom te raken. Na de landelijke en de regionale bijeenkomsten gaat het proces door. Dominicaan Richard Steenvoorde vertelt erover op de site 'Luisterend op weg’.

Richard Steenvoorde OP

In februari ging een delegatie van vier personen naar de regionale bijeenkomst in Praag. Het slotdocument van die bijeenkomst verscheen in april, net op tijd voor de samenstellers van de mondiale synthese.

In juni verscheen deze mondiale synthese als werkdocument voor de synodale bijeenkomst van de bisschoppen en anderen in Rome dit najaar. En voordat het jaar uit zal zijn, ligt er een bijgewerkt rapport waar de hele wereldkerk weer over geconsulteerd wordt.

Eerder verschenen

29 november 2022
Leestijd 6 min

Zo bijzonder is de synode

Lees meer

Al dat gepraat, je vraagt je af of dat de synode over synodaliteit niet veel te lang gaat duren? Wanneer gaat er dan eindelijk eens wat veranderen? En toch, die twee vragen – over duur en veranderingen in de kerk – zijn niet waar de synode over synodaliteit over gaat.

Dat wordt duidelijk als je het meest recente document, het instrumentum laboris, bekijkt. Het is een werkboek, een opdrachtenboek vol met vragen waarover men in gesprek moet gaan.

*

‘Luisterend op weg’ is een gezamenlijk initiatief van de Konferentie Nederlandse Religieuzen, het Netwerk Katholieke Vrouwen en het bisdom van ‘s-Hertogenbosch in het kader van de wereldwijde synode 2021 – 2024.

Eerder verschenen