04 Juli 2023

Nieuws uit Fastiv (Oekraïne)

Ga naar overzicht

Deel op:

e dominicanen en hun vrijwilligers in Fastiv hielpen de afgelopen tijd mensen in de overstroomde regio van Kherson. Michael Romaniv OP doet verslag.

De dominicaanse geloofsgemeenschap Zwolle ondersteunt Huize Sint Martinus de Porres in Fastiv. Het tehuis staat onder leiding van dominicaan Michael Romaniv. Hij schrijft op de website van dominicanenzwolle.nl:

Glorie zij Jezus Christus!

Beeld van het samen koken in Kherson

Deze week ligt in Kherson onze taak. We zien hoe de stad leeft en wat mensen nodig hebben. (…) We hebben ons deze dagen alles in het werk gesteld om 700 maaltijden per dag uit te delen met vrijwilligers ter plaatse in onze sociale keuken. Ook hiervoor hebben we het nodige voedsel en uitrusting meegenomen naar de overstroomde gebieden.

Het lijden van mensen die in de dorpen wonen is een ander verhaal: ze zijn al hun eigendommen kwijtgeraakt. Eén van de dorpen die we bezochten was Kamyshany, waar de onderste straten zijn overstroomd en de huizen niet hersteld kunnen worden. Nog elk uur klinken er explosies.

Waardevol is de hulp van al onze weldoeners, het is een groot geschenk voor ons. Bedankt iedereen voor uw donatie, waaronder de gemeenschap uit Zwolle. Dankzij jullie steun konden we 1044 kg vlees, 504 blikken bonen, olie, groenten, een motorpomp, lunchdozen, water, wegwerpgerechten en noodzakelijke voorraden kopen om maaltijden te bereiden

Vandaag vertelde één van de vrouwen die sinds zes uur ’s morgens hielp met aardappelen schillen in onze keuken, dat ze snel bloemen moest kopen voor de begrafenis van een kind van drie dat door wateroverlast in een put was gevallen. Maar ’s ochtends was er brand in het mortuarium van de stad en de begrafenis kon niet plaatsvinden. Er zijn tientallen van zulke tragedies hier – het is allemaal erg triest.

Bewaar ons in jullie gebeden, zoals wij dat voor jullie ook doen.

Mikhail Romanov OP

Wilt u ook helpen? Dat kan via NL 11 INGB 0000 3910 23 t.b.v. Stichting Dominicanenklooster inzake Diaconie o.v.v. Fastiv.

fastiv romanov

Dominicaan Michael Romaniv (links) in de keuken, met vrijwilligers.

Eerder verschenen

24 mei 2023
Leestijd 3 min

Nachten in mei in Kiev

Lees meer