23 Juli 2023

Laatste voorbereidingen transformatie klooster

Ga naar overzicht

Deel op:

et de verhuizing van de vier broeders dominicanen naar een tijdelijk huis is nu alles in gereedheid om het klooster van Zwolle te gaan renoveren.

Dat staat in de nieuwsbrief van HMO, de Herstructureringsmaatschappij Overijssel, die nu onder de naam Stadsfonds Zwolle eigenaar is van het monumentale complex vlak onder het historisch centrum van Zwolle.

In de laatste maanden zijn alle huurders vertrokken. In mei verhuisden ook de broeders naar hun nieuwe huis. Veel vrijwilligers hebben meegeholpen aan het opruimen en verhuizen.

Nu de meeste ruimtes in het klooster leeg staan, kan stap voor stap gestart worden met de werkzaamheden. Na de bouwvak begint de noodzakelijke asbestsanering en starten de stripwerkzaamheden.

Tijdlijn van de renovatie. Klik om te vergroten

In deze fase van de werkzaamheden is de kerk gewoon toegankelijk, maar ook de kerk krijgt te zijner tijd met renovatie te maken. Via de hoofdtoegang aan de Assendorperstraat kunnen bezoekers van de kerk naar binnen. Voor mindervaliden is onlangs een tijdelijke hellingbaan gerealiseerd aan de achterzijde van de kerk.

Ook de Kloosterpoort, waar pastores en programmamakers werken, is gewoon bereikbaar. Het grootste deel van het kloostercomplex is gesloten voor bezoekers.

De verhuizing van de laatste broeders naar een nabijgelegen pand trok veel media=aandacht. Lees bijvoorbeeld dit portret van broeder Dominicus Zorn die na 63 jaar (!) het klooster verlaat, in dagblad De Stentor.

Eerder verschenen