27 Juni 2023

Zr Sarah Böhmer bij Dominicanen.tv

Ga naar overzicht

Deel op:

r. Sarah Böhmer, dominicanes van Bethanië, is te gast in het interviewprogramma van Dominicanen.tv. Broeder Mark Butaye gaat in vijf afleveringen met haar in gesprek. Hier terug te kijken.

In de ruwe gevangenis van Cadillac (Frankrijk) wordt père J.J. Lataste OP tijdens een vastenconferentie ongevraagd overweldigd door de ogen van miskende gedetineerden. Hun hunker leert hem dat mededogen elke mens kan herstellen.

Hij sticht de congregatie van de Dominicanessen van Bethanië. Bezoeksters en gedetineerde vrouwen vormen gemeenschappen waar niemands verleden telt. Sr. Sara Böhmer was een aantal jaren algemeen overste.

Geen muur van beton, geen tralies, hek of grens kan verhinderen dat de liefde die in God is en in de mens, aan deze zijde komt wonen.

Tegen de tijdsgeest in, weigeren acht kinderen uit één gezin van elkaar gescheiden te worden. Hun claim roept fundamentele waarden op en brengt de zusters dominicanessen van Bethanië tot nieuwe ontwikkelingen. Kinderdorpmoeder worden, bijvoorbeeld. Met een verdiepte visie op het vrouwelijk ambt en sacramenten.

Biedt een klooster vandaag een bijzondere geborgenheid, een verzekerd gebedsleven, een buffer tegenover de weerstanden van een samenleving, een verzekerde structuur voor een godsverhouding ? Er zijn duidelijke grenzen aan het zoeken naar geborgenheid in God en in de mens. Gemeenschappelijk leven in eenzaamheid.

“Vrouw, wat verlang jij ?” – “Gods barmhartigheid en de uwe”. Het is de vraag naar een onvoorwaardelijke toekomst zonder de last van een verleden en een stigma. Bethanië leven is niet bestemd voor heiligen. Enkel voor wie tracht waarachtig, d.w.z. intens te leven.

Eerder verschenen

19 augustus 2016
Leestijd 3 min

150 jaar dominicanessen van Bethanië

Lees meer