19 Juni 2023

Midden in onze angstige tijd

Ga naar overzicht

Deel op:

De vrees voor God is de enige vrees die uitmondt in absolute kalmte.’

Francis Akkara OP

Vrees voor God gaat over het ontzag en de bewondering die we voor God moeten hebben. En dit heeft niets te maken met bang zijn. Vrees voor de Heer doordringt elk aspect van ons leven en doet ons op geen enkele manier tekort.

Het is het gevoel dat je kan overvallen als je alleen op het strand zit en het uitzicht op de zee je stil maakt, of als je geniet van de pracht van Gods schepping tijdens een bergwandeling. Zelfs wie niet in God gelooft, overvalt een gevoel van verwondering bij het zien van dit grootsheid van dit alles.

We voelen Gods majesteit, Zijn grootheid en het wonder van Zijn schepping. We hebben geen schrik van God. We begrijpen Gods genade – die ondersteund wordt door voortdurende, standvastige trouw – als het wonder van de liefde. De vrees voor de Heer is dat.

Jezus gebood: ‘Wees niet bang’. Met andere woorden: alle mogelijke zorgen en angsten die we kennen verdwijnen wanneer we de vrees voor de Heer op de eerste plaats zetten. De enige vrees die uitmondt in absolute kalmte.

Uit de preeksuggestie van de Indiaas-Belgische dominicaan Francis Akkara, lees de hele tekst op www.preekvandeweek.be