14 Juni 2023

Met hart en ziel, met huid en haar

Ga naar overzicht

Deel op:

Aan ons de opdracht de tafel van brood en wijn keer op keer te dekken, zodat wij brood van genade worden.’

Ineke van Cuijk OP

‘(…) Vlees is dat wat je bent met huid en haar maar ook met hart en verstand. Het gaat over het concrete lichaam. Dat is Jezus’ inzet: je hele leven geven voor de mensen, met huid en haar, met hart en verstand.

Eucharistie vieren is respectvol en dankbaar terugdenken aan Jezus’ inzet voor mensen ten einde toe. En behalve het herdenken van wat er ooit gebeurde, is er ook de actuele gemeenschap met Hem die ons aan zijn tafel uitnodigt.

De teksten van Johannes zijn niet eenvoudig. En soms blijft er ook wat haperen, en soms moet je worstelen met teksten. Daarnaast voeren ze ons een geheim binnen, het heilig geheim van de aanwezigheid van Christus in vlees en bloed.

(…)

Aan ons de opdracht de tafel van brood en wijn – de tafel van allen – de tafel der armen keer op keer te dekken zodat wij brood van genade worden, wijn van eeuwig leven om zo gerechtigheid te betrachten.’

*

Uit de overweging van lekendominicaan Ineke van Cuijk op Sacramentszondag in de kloosterkapel van Huissen. Lees hier de hele tekst.