07 Juni 2023

'Hallo, hier Holkje'

Ga naar overzicht

Deel op:

p 6 juni was het een jaar geleden dat dominicanes Holkje van der Veer overleed. Haar medezusters organiseerden die dag een bijeenkomst met een lach en een traan en presenteerden een gedenkboek.

‘Hallo, hier Holkje’ heet het boek, dat in eigen beheer is gemaakt. Een kring van zo’n 35 zusters, broeders, familieleden en vrienden kwam op 6 juni bijeen in de ontmoetingsruimte van de zusters Dominicanessen van Neerbosch, om stil te staan bij het leven van deze markante dominicanes en om herinneringen te delen.

Holkje van der Veer (1960-2022) was de laatste tien jaar van haar leven een van de bekendste religieuzen van Nederland. Ze had de ziekte van Marfan, waardoor ze, zoals ze het noemde ‘een bijzonder lichaam’ had, met diverse beperkingen. Ze gebruikte dat in haar prediking, niet alleen in de liturgie maar ook door boeken en columns te schrijven en in de media te verschijnen.

Meer weten over zuster Holkje? Klik hier.

Meer weten over de dominicanessen? Klik hier.

Hallo hier Holkje omslag

Omslag van het gedenkboek

In zijn nieuwe column op Dominican Dispatches vertelt dominicaan Richard Steenvoorde hoe Holkje doorwerkt in zijn werk: ‘Ter herinnering aan Holkje maakte ik dit het laatste punt in mijn toespraak: de belangrijkste verbetering die nodig is in het Nederlandse gezondheidssysteem is vitamine A: Aandacht.

Eerder verschenen

12 juni 2022
Leestijd 7 min

‘Een ware predikvrouw’

Lees meer