17 Juni 2023

Een nieuwe Catharina!

Ga naar overzicht

Deel op:

a de studiereis naar Catharina van Siena verwerkte lekendominicaan Sieneke Spiegel haar indrukken in een nieuw schilderij van de heilige.

Sieneke Spiegel OP bij een standbeeld van Catharina.

Afgelopen oktober maakten dominicaans geïnteresseerden een studiereis in het voetspoor van H. Catharina van Siena (1347-1380). Geïnspireerd door deze reis maakte ik dit schilderij.

In eerste instantie was het niet bewust mijn bedoeling om een schilderij te maken over de H. Catharina.

Ik kwam terug van de reis en had een enorme drang om te gaan schilderen. Zonder plan begon ik en werkte ik de weken erna regelmatig aan het doek.

Als ik aan het werk ben denk ik niet veel na. Ik probeer te luisteren naar wat zich aandient en gehoor te geven aan impulsen en behoeften. Mijn ervaring op technisch gebied zet dit als vanzelf om naar het schilderij.

CatharinavSiena-SienekeSpiegel-2022

De rode figuur ontstond op het eind van het proces vanuit mijn behoefte naar een verhaal, een richting die benadrukt wilde worden.

Nadat mijn familie enthousiast reageerde en het doopte als ‘favoriet van het moment’ hing ik het in december aan de schouw bij ons thuis. Ik gaf het de naam ‘Going home’: het was mijn verlangen naar het schilderen, mijn thuis komen, waar ik aan beantwoord had.

Afgelopen voorjaar besefte ik; ik heb Catharina geschilderd! Ik was stomverbaasd dat ik dat nu pas zag en het drong tot mij door hoe treffend het was geworden. Het klopte ineens allemaal; haar verlangen naar God, haar beelden over de zee, de boom, de brug, rechtop en met al haar vrouwelijkheid op haar doel af.

nxzQG90uuG9

Rationeel vind ik de teksten van Catharina soms lastig te begrijpen en wringt het. Maar blijkbaar heeft ze toch tot me gesproken op een andere laag en werd mijn ziel geraakt.

Sieneke Spiegel OP
Van het schilderij zijn ansichtkaarten gemaakt. De kosten voor een setje van 5 kaarten zijn EUR 7,50 plus EUR 2,50 verzendkosten.

Bestellen kan via whatsapp, klik op deze link. Of stuur een e-mail

IImmaMRcgai

Eerder verschenen

31 oktober 2022
Leestijd 5 min

Catharinareis naar Siena en Rome

Lees meer