24 Mei 2023

Nachten in mei in Kiev

Ga naar overzicht

Deel op:

n zijn nieuwe brief uit Kiev schrijft dominicaan Jaroslav Krawiec over de onrustige nachten door luchtaanvallen op Oekraïense steden, en over het bezoek van magister Gerard Timoner, eerder deze maand. Enkele fragmenten.

Jaroslav Krawiec is een Poolse dominicaan die in Kiev woont en werkt en leiding geeft aan de dominicanen in Oekraïne.

Lieve zusters, lieve broeders,

Mei-nachten in Kiev zijn dit jaar uitzonderlijk onrustig. Met name die van 15 en 16 mei. Het geluid van Oekraïense luchtverdedigers die op Russische raketten en drones schoten ging gepaard met autoalarmen. De aarde beefde van herhaalde explosies en de lucht trilde. Het is moeilijk om iemand in Kiev te vinden die die dag niet rond 3 uur opstond. Ik heb het over Kiev, maar elke dag worden veel Oekraïense steden gebombardeerd.

(…) Tijdens de eerste dagen van mei kregen we bezoek van de magister van de Orde. Het was zijn eerste reis naar Oekraïne, voor ons was het een groot genoegen om onze hoogste overste en de 88e magister-generaal sinds Sint Dominicus te ontmoeten.

Pater Gérard Timoner III – vergezeld van zijn socius, de Belgische pater Alain Arnould, die al voor de derde keer in Oekraïne was sinds het begin van de oorlog – bezocht Fastiv, Kiev, Khmelnytskyi, Chortkiv en Lviv. Ze reisden vele kilometers met de trein en de auto om dominicanen te ontmoeten: zusters, broeders en leken van de Orde.

Zmanda-Gerard-Timoner-Kiev

Zdzislaw Zmanda OP uit Genève naast magister Gérard Timoner III OP tijdens een ontmoeting met studenten in het Saint-Thomas Instituut in Kiev. Foto Jaroslav Krawiec

Op verzoek van de Poolse provinciaal Lukasz Wiśniewski OP, onder wie de dominicanen in Oekraïne vallen, reikte de magister een bijzondere onderscheiding uit aan de vrijwilligers van het Huis van Saint Martin de Porres in Fastiv. (Dit huis wordt financieel en moreel ondersteund door de gemeenschap van de Dominicanenkerk in Zwolle, zie de link, red).

De Benemerenti-medaille wordt al meer dan vijftig jaar uitgereikt aan mensen die niet tot de Orde behoren, maar wier getuigenis van leven volgens het Evangelie een bijzondere onderscheiding verdient. Het was de eerste keer dat deze onderscheiding aan meer dan één persoon werd toegekend, wat, zoals Alain Arnould opmerkte, bijzonder inspirerend is voor dominicanen over de hele wereld die proberen de Christus als gemeenschap te leven en te prediken.

Eerder verschenen

23 januari 2023
Leestijd 10 min

Derde huis voor vluchtelingen in Oekraine

Lees meer

Ik ben de provinciaal en de magister dankbaar, niet alleen voor de erkenning van de vrijwilligers en hun werk, maar ook voor het persoonlijk komen om de prijs uit te reiken. De gezichten van de laureaten waren vol emotie en tranen. Ik kon de mijne ook niet verbergen en keek er met trots naar.

(…) Op weg van Fastiv naar Kiev bezochten we gebieden die een jaar geleden bevrijd waren van de Russische bezetting. Ze zijn nog steeds grotendeels verwoest. We stopten bij Andriivka, een stad die ik aan het begin van de oorlog vaak in brieven noemde. Pater Misha en zijn vrijwilligers brachten opnieuw enkele duizenden kuikentjes, die ze samen met pater Gérard en Alain uitdeelden aan de inwoners van het dorp.

De hele brief is te lezen op de Zwitserse website cath.ch (Franstalig, gebruik evt. de vertaalfunctie van uw browser). 

Pont-Irpin-2

Een vernietigde brug bij Irpin. Ernaast is een nieuwe brug in aanbouw. Foto Jaroslav Krawiec

Eerder verschenen