25 Mei 2023

Leve het orgel van het klooster in Zwolle!

Ga naar overzicht

Deel op:

et monumentale orgel van het Zwolse Dominicanenklooster staat deze zomer met een concertreeks in de schijnwerpers. Op 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus en 19 augustus.

Het orgel van het Dominicanenklooster is ruim een eeuw oud en duidelijk gebouwd voor de dagelijkse gebedspraktijk van de kloosterlingen: dichtbij de koorbanken, om het gezang van de dominicanen goed te kunnen begeleiden.

Tegelijk is het een fors instrument, dat met gemak de gehele ruimte van de grote Dominicanenkerk kan vullen met geluid.

Het orgel werd door P.J. Adema en zonen gebouwd in Frans-romantische stijl met Duits-romantische elementen – een unicum in Zwolle en omgeving. Veel muziek die geschreven is voor dit orgeltype komt er uitzonderlijk goed tot z’n recht, zoals de muziek van Saint-Saëns, Widor, Duruflé, Franck of Reger. De laatste, Max Reger, zou dit jaar 150 jaar zijn geworden en zal extra aandacht krijgen in de concerten.

img_1720_orgel-closer_m_1280x1280xm

Op zes zaterdagmiddagen laten zes verschillende organisten het instrument van verschillende kanten horen. Zowel de geëigende romantische muziek als andere verrassende (geïmproviseerde) klanken zullen voorbijkomen.

Het klooster spreekt van ‘betoverende orgelmuziek die je even in een andere wereld brengt’. De organisten die zijn aangetrokken genieten in binnen- en buitenland bekendheid met hun staat van dienst in het romantische repertoire en het improviseren.

Data: 10 juni, 24 juni, 8 juli, 22 juli, 5 augustus en 19 augustus, telkens van 16.00 tot ongeveer 17.00 uur.

Kaarten (à €10) zijn verkrijgbaar via de website van het klooster en aan de deur. Het drankje na afloop is inbegrepen.