11 Mei 2023

Lekendominicaan voorzitter Nobelstichting

Ga naar overzicht

Deel op:

e Zweedse hoogleraar en bestuurder Astrid Söderbergh Widding is benoemd als voorzitter van de Nobelstichting. Ze is sinds 1985 lekendominicaan.

Astrid Söderbergh Widding is hoogleraar Filmwetenschappen en rector van de Universiteit van Stockholm. Ze is tevens lid van de Academie van Europa, de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen en de Koninklijke Zweedse Academie van Letteren, Geschiedenis en Oudheden.

Eerder was ze voorzitter van de vereniging van Zweedse instellingen voor hoger onderwijs en lid van de raad van bestuur van het Stockholm Environment Institute. Ze ontving tal van onderscheidingen.

Astrid-Soderbergh-Widding-1128x484

Foto: ecldf.org

Sinds 1985 is ze lid van de dominicaanse lekengemeenschap in Stockholm. De dominicaanse familie in Zweden, waar weinig katholieken wonen, valt als vicariaat van Dacia onder de Franse provincie.

‘Ik ben blij dat mij de functie van voorzitter van de Nobelstichting is toevertrouwd. De Nobelprijs heeft een unieke positie in de wereld en ik kijk ernaar uit om bij te dragen aan het belangrijke werk dat wordt gedaan om wetenschap, literatuur en vrede in onze samenlevingen te bevorderen’, aldus Astrid Söderbergh Widding in een persbericht dat haar aankondigt als opvolger van Carl-Henrik Heldin.

Bron: Europese lekendominicanen

Overigens hebben al twee leden van de dominicaanse familie ooit een Nobelprijs gewonnen: dominicaan Dominique Pire in 1958 en lekendominicaan Sigrid Undset die voor literatuur in 1928.

Eerder verschenen

09 augustus 2017
Leestijd 3 min

Sporen in Ǻrhus, Oslo en Lübeck (3)

Lees meer