10 Mei 2023

'Ik ben de deur'

Ga naar overzicht

Deel op:

Het leven is slechts mogelijk waar deuren geopend en gesloten worden; waar men vrij kan in-en uitgaan, waar men anderen binnenlaat en buiten kan houden.’

Kiran Joy OP

Het kan zalig zijn als men de deur achter zich dicht kan doen. Het is een fijn gevoel om achter een gesloten deur te zijn. Eindelijk wat rust en stilte, eindelijk thuis om een beetje zichzelf te kunnen zijn. De deur kunnen sluiten kan betekenen beschutting vinden tegen alles wat ons kan bedreigen. Het is een thuiskomen gevoel en zonder thuis kan een mens niet leven.

Maar het is net zo waar: het leven sterft weg waar deuren niet meer geopend worden. Telkens weer voor een gesloten deur staan, valt niet mee. Je moet het zelf meemaken wat het zeggen wil dat een hele dag de deur niet open is geweest en dat je niemand gezien hebt. Het leven is slechts daar mogelijk waar deuren geopend en gesloten worden; waar men vrij kan in-en uitgaan, waar men anderen binnenlaat en buiten kan houden. Zo is het ritme van het leven.

In het evangelie van vandaag zegt Jezus: Ik ben de deur. Dat is een levensnabije vergelijking. Bij hem mag je binnen en buitengaan.

Begin van de preek van dominicaan Kiran Joy op de website van de dominicanen van Antwerpen. Lees hier de hele tekst.

Broeder Kiran is op 10 mei te zien in het Canvas-programma ‘Mijn God’ (dat helaas vanuit Nederland niet terug te kijken is). Kiran is in 2018 van India naar België gekomen en werkt onder meer in de Antwerpse haven als pastor.

Eerder verschenen

28 maart 2023
Leestijd 2 min

Veerkracht 30

Lees meer