10 Mei 2023

Boek: De beste helft

Ga naar overzicht

Deel op:

et begon ooit bij een ochtend met senioren in het Dominicanenklooster van Zwolle. Het mondde zeven jaar later uit in een boek over de vraag: kunnen we behalve alsmaar ouder ook wat wijzer worden?

Arjan Broers is redacteur van deze site en pastor van de Dominicus Amsterdam

Eind 2015 werd ik, voor mij out of the blue, gevraagd om een bijeenkomst te verzorgen voor een groep senioren over ouder en wijzer worden. Nu heeft dat – het wijzer worden – op mij al van jongs af aan een aantrekkingskracht (het ouder worden krijg ik er gratis bij). Ik was zo’n jongen die liever tovenaar was dan ridder, en als student theologie was ik geïnteresseerd niet alleen in het rationele rede, maar ook in het ‘weten’ van de emoties, de verbeelding, het lichaam.

Voor die bijeenkomst in Zwolle rolde er een verhaal uit, tot mijn verbazing had ik veel te vertellen. En er ontstond een heel levendig en aandachtig gesprek. Na die bijeenkomst belde ik mijn beste vriend en zei: ik heb nu iets gevonden waar ik jaren mee vooruit kan. Niet wetend dat het zeven jaar zou duren voor er een boek zou liggen…

Het boek is gekleurd door mijn gelovige zoeken, mijn werk als begeleider en sinds anderhalf jaar als pastor. En ook door mijn rijke ervaringen met de dominicanen, zowel in geschrifte als door het maken van programma’s voor zinzoekers in deze tijd, de afgelopen jaren.

Er komt een moment dat je iets of iemand bent geworden. En dan moet je nog een poos.

Klik voor bestelinfo

Wat wil je later worden? Die vraag krijg je vaak als kind. Maar er komt een moment dat je iets of iemand bent geworden. En dan moet je nog een poos. In onze individualistische en geseculariseerde cultuur moeten we helemaal zelf uitzoeken. We worden geschoold in analyseren, beheersen en repareren, maar niet in omgaan met wat je niet kunt begrijpen, managen of fiksen.

We worden ouder, rijker en gezonder dan ooit, en toch zijn grote aantallen mensen in geestelijke nood en putten we onze aarde uit. Een onwijze tijd is het. In dit boek probeer ik een gesprek op gang te brengen over wat wijsheid is en hoe je het kunt ontwikkelen. En ook reik ik wat inspiratie aan uit de wijsheidstraditie waar ik zelf uit leef en die me blijft voeden en prikkelen. Niet voor niets komt het boek in de Paastijd uit.

Meer lezen? Op nieuwwij.nl staat een fragment uit het hoofdstuk Software voor de tweede helft. De boekpresentatie in de Dominicus Amsterdam is terug te kijken via deze pagina, scroll dan naar ‘Diensten terugluisteren’ en klik op ‘7 mei, 12.26u’.

ISBN 978 94 93198 43 2
€ 20, 160 blz, ook als e-book te verkrijgen
Uitgeverij Zilt