12 April 2023

‘We gaan te snel in discussie of trekken muren op’

Ga naar overzicht

Deel op:

rie grote katholieke organisaties lanceren het project 'Luisterend op weg’, omwille van de synodale kerk. Lekendominicaan Karin Bornhijm coördineert het project, het Nederlands Dagblad schreef erover.

De Konferentie Nederlandse Religieuzen, het Netwerk Katholieke Vrouwen en het bisdom ’s-Hertogenbosch bundelen hierin hun krachten. Het project moet de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk helpen ‘synodaal’ te worden in de zin van paus Franciscus. Onderdeel ervan is een luistercursus waar gelovigen leren luisteren zonder te oordelen.

‘Het wereldwijde synodale proces, in 2021 door Paus Franciscus geïnitieerd, is in Nederland nog niet volledig geland’, zegt projectcoördinator Karin Bornhijm. ‘Daarom is dit project gelanceerd, we staan nog maar aan het begin van een grote reis. Dat kost veel tijd. Niet voor niets heeft de paus tot eind 2024 uitgetrokken.’

(…) De organisatie ontwikkelt momenteel een keur aan hulpmiddelen voor pastores én leken.‘We ontwikkelen gespreks- en werkmethodes om bij gelovigen een ‘synodale houding en mentaliteit’ te bevorderen’, zegt Bornhijm. ‘We vormen een team van sprekers en gespreksleiders waar kerken, organisaties en anderen een beroep op kunnen doen. Voor pastores en leken komt er een luistercursus, er zijn straks artikelen voor kerkelijke media beschikbaar en er wordt een podcastserie gemaakt.’

Op de website www.luisterendopweg.nl is binnenkort aanbod te vinden.