05 April 2023

Veerkracht 37

Ga naar overzicht

Deel op:

orige week belandde ik in de rechtbank voor de rechter.

Lees het evangelie van vandaag

De Mensenzoon gaat heen, zoals van Hem geschreven staat, maar wee de mens door wie hij wordt overgeleverd.

Ik blijf vandaag hangen op het woord ‘overgeleverd’ worden. Wat is dat, ‘overgeleverd worden’. Als ik het opzoek kom ik uit op ‘volkomen afhankelijk zijn van’. ‘In de handen vallen van…’

Vorige week belandde ik in de rechtbank voor de rechter. Niet voor mezelf, maar ik was er voor Mo. Die overigens niet aanwezig was. ‘Verdachte kan niet worden aangevoerd’, legde de rechter uit in juridische taal. Hij bleek eerder die week te zijn opgepakt en nu vast te zitten, voor een andere zaak overigens.

Hij was overgeleverd, in handen van de politie, en nu in de cel.

Het valt me op hoe vaak dat voorkomt bij mensen die op straat leven. Ze zijn overgeleverd aan de straat. Als daar geen plek is, worden ze weggestuurd door de politie, soms worden mensen dan boos, en worden opgepakt wegens belediging.

Zelf was ik ook overgeleverd aan justitie voor informatie over mijn client. Na een speurtocht langs reclassering en OM, bleek hij in de PI aan de andere kant van het land vast te zitten.

Je kunt in zo’n situatie bijna niet anders, dan wachten en je toevertrouwen. En vertrouwen dat er voldoende veerkracht is bij Mo om als hij vrijkomt zijn leven te gaan opbouwen.

Suzanna Louwerse
Lekendominicaan

Eerder verschenen