25 April 2023

Op bezoek bij dominicanen in Caïro

Ga naar overzicht

Deel op:

cht dominicanen wonen en werken er in het befaamde IDEO in Caïro, een onderzoeksinstituut voor de christelijk-islamitische dialoog. De Vlaamse website Doorbraak ging er kijken.

Toen de dominicanen in 1928 neerstreken in Cairo, op initiatief van hun broeders in Jeruzalem (l’Ecole biblique de Jérusalem), waren ze vooral geïnteresseerd in archeologie, namelijk het bestuderen van de Bijbelse plaatsen.

Foto: Wikimedia Commons

IDEO, opgericht in 1953, is hét centrum voor de christelijk-islamitische dialoog op academisch niveau in Egypte en brede omgeving. De bibliotheek in de kelder van het klooster is de allergrootste in het Midden-Oosten en bevat een indrukwekkend aantal boeken (200.000!) over islam, christendom, interreligieuze dialoog, Egypte en het Midden-Oosten, en dat zowel in het Arabisch, Engels als Frans en ook af en toe nog in andere talen. De meerderheid van de bezoekers van de bibliotheek zijn moslim.

Het centrum organiseert lezingen, geeft een magazine uit en studenten en andere personen kunnen gebruik maken van de bibliotheek (overnachten in het instituut is mogelijk). De catalogus van de bibliotheek is overigens online consulteerbaar.

Eerder verschenen