30 April 2023

Nederlandse bijdragen in Praags slotdocument

Ga naar overzicht

Deel op:

ij het verschijnen van het slotdocument van de Europese Continentale Vergadering in Praag maakte Richard Steenvoorde OP een korte duiding van de Nederlandse bijdragen in dit document over het synodale proces.

Richard Steenvoorde OP

Het slotdocument – klik hier voor de Engelse versie, een Nederlandse vertaling zal hier verschijnen – is een gestructureerde samenvatting van de gesprekken tijdens de Europese continentale fase in februari in Praag.

Een team van onafhankelijke experts schreef deze samenvatting tijdens de synodale bijeenkomst op grond van de inbreng van de deelnemers in de zaal en online. Aan het einde van de synodale bijeenkomst werd een eerste versie voorgelezen en daarna konden alle deelnemers ter plekke of digitaal nog suggesties doen.

In het document worden regelmatig de individuele bijdragen van de verschillende delegaties genoemd. Dat betekent niet dat dit standpunt dan ‘gewonnen’ heeft. Als een delegatie geciteerd wordt, dan wil dat alleen maar zeggen dat deze bijdrage een breder levend gevoel tijdens de bijeenkomst het beste verwoord heeft.

De bijdrage van de Nederlandse delegatie wordt in totaal vijf keer geciteerd in het slotdocument. Ik zal de citaten kort duiden.

Eerder verschenen

15 februari 2023
Leestijd 4 min

Een nieuw gesprek in de kerk

Lees meer